Varastointituki on haettavissa 26.10. saakka

Varastoitaville puutarhatuotteille voi hakea puutarhatuotteiden varastointitukea. Tukeen oikeutettuja puutarhatuotteita ovat kiinankaali, kyssäkaali, lanttu, mukulaselleri, nauris, omena, palsternakka, porkkana, punajuuri, punakaali, purjo, ruusukaali, savoijinkaali, sipuli ja valkokaali.

– Mavi ei lähetä hakemusmateriaalia viime vuonna tukea hakeneille, vaan hakemuslomake täyttöohjeineen ja liitelomakkeineen on saatavissa osoitteesta www.suomi.fi, kertoo ylitarkastaja Lea Anttalainen Mavista.
Lomake löytyy Suomi.fi -sivulta lomakenumerolla 228. Hakemuslomake on toimitettava viimeistään 26.10.2015 tilan sijaintipaikkakunnan ELY-keskukseen tai Ahvenanmaalla valtionvirastoon.

Porkkanan lajittelua forssalaisella tilalla.
Porkkanan lajittelua forssalaisella tilalla.

Tukiehdot osin muuttuneet

Tukiehdoissa on tapahtunut muutoksia viime vuoteen verrattuna. Puutarhakasvien viljelyalaa tulee olla vähintään yksi hehtaari. Tuenhakijan yläikäraja on poistunut. Samoin maatalousyrittäjän eläkelainsäädännössä tarkoitettu vanhuuseläke (MYEL-vanhuuseläke) ei enää rajoita tuensaantia.

Puutarhatuotteiden varastointituki määräytyy tukeen oikeuttavien puutarhatuotteiden varastomäärän ja varastotyypin (koneellisesti jäähdytetty varasto tai muu varasto) perusteella. Tuki lasketaan loka-, marras- ja joulukuussa käytössä olevan puutarhatuotteiden varastotilavuuden keskiarvosta. Varastomääräilmoitukset marras- ja joulukuulta on toimitettava ELY-keskukseen tai Ahvenanmaalla valtionvirastoon viimeistään 31.12.2015.

Tuen vaatimuksena on, että varastointiin käytettävä varasto on hakijan hallinnassa ja täyttää sille erikseen asetetut vaatimukset, tuotteista pidetään varastokirjanpitoa 1.10. alkaen ja varastoidut tuotteet ovat hakijan itsensä tuottamia.

Tuen määrä

Varastointitukea maksetaan kaikilla tukialueilla. Tukialueella AB varastointituki maksetaan Etelä-Suomen kansallisena tukena ja tukialueella C pohjoisena tukena. Satoa tuottavan pellon sijainti määrää sen, kumpaa yllä mainittua tukea hakija saa varastoimilleen puutarhatuotteille. Puutarhatuotteiden varastointituen maksu tapahtuu arviolta maalis-huhtikuussa 2016.
Varastotyypin mukainen tuen määrä enintään:

  • Koneellisesti jäähdytetty varasto 14,2 euroa/m³
  • Muu varasto 8,8 euroa/m³