Jepuan Perunan arvio: ”Perunasato jää pieneksi, mutta riittänee”

Ruokaperunan pienentynyt viljelypinta-ala ja epäsuotuisat sääolosuhteet leikkaavat perunasatoa sekä Euroopassa että Suomessa. Syy pienentyneeseen pinta-alaan on parin viime vuoden heikko markkinatilanne ja osittain myös uudet viranomaismääräykset, toteaa Johan Willman Jepuan Peruna Oy:stä.

– Vaihtelevilla sääolosuhteilla on ollut vaikutuksia kaikilla mahdollisilla tavoilla ympäri Eurooppaa. Alussa oli ennätysaikaisia istutuksia ja lopussa ennätysmyöhäisiä istutuksia. Toistaiseksi puuttuu ainoastaan kovia yöpakkasia, kaikkea muuta on sitten ollutkin.

Suomessa on ruokaperunaa istutettu noin 5 % vähemmän kuin 2014. Myöhäisen kevään ja viileän alkukesän johdosta on tulossa huomattavasti normaalia pienempi sato. Viimeisten virallisten tietojen perusteella kokonaissadon ennuste on 538 milj kg eli 10 % pienempi sato kuin viime vuonna (kokonaissato vuonna 2014 oli 600 milj kg).

Perunalajikkiden esittelyä messuilla.
Perunalajikkiden esittelyä messuilla.

– Ensimmäisten koenostojen perustella pudotus voi olla jopa isompi, arvioi Willman. Kokonaissato esim. vuonna 2012 oli 490 milj kg.

– Kasvustojen tilanne pelloilla on hyvä. Ruton merkkejä löytyy kuitenkin, mutta kokonaan tuhottuja peltoja ei löydy. Kylmän alkukauden aiheuttamaa seittiä löytyy myös jonkun verran, mutta toistaiseksi sen vaikutus laatuun on pieni. Muita tauteja ja puutteita on hyvin lievästi, osittain varmasti myöhästyneen kehitysvaiheen takia.

Johan Willman otaksuu, että myöhemmin tulee varmasti jotakin vielä esiin.
– Jos ei tule kovempia halloja tai erittäin epäsuotuisia nosto-olosuhteita on vielä edellytyksiä saada sellainen sato, että kotimaista perunaa riittää ruokakaupoissa.
Varhaisemmilla lajikkeilla esim. Ariellella, Rikealla ja Solistilla on tuleentuminen alkanut ja lisäkiloja tulee enää hyvin vähän. Myöhäisemmillä lajikkeilla esim. Melodylla, Marabelilla ja Belanalla kasvustot ovat vielä kasvussa ja kiloja tulee joka päivä mutta ei niin paljon, että pääsisi normaalin vuoden satoon.

– Kuluttajat ja käyttäjät huomaavat tämän kasvukauden erikoisuudet lähinnä sillä, että perunat tulevat olemaan kooltaan pieniä. Tarjolla oleva määrä vaikuttaa myös hintaan ja hintataso tulee olemaan korkeammalla tasolla kuin kahtena edellisenä vuotena.
Ulkoinen ja sisäinen laatu on näillä näkymillä hyvää, mutta keitto-ominaisuudet voivat rajoittaa erien käyttötarkoitusta.