Koloradonkuoriaisten uusi sukupolvi noussut perunakasvustoon

Viileä kesä on hidastuttanut koloradonkuoriaisten kehitystä. Viikolla 34 todettiin ensimmäisten uuden sukupolven aikuisten kuoriaisten nousseen maasta perunakasvustoon. Nyt on erittäin tärkeää, että ammatti- ja kotitarveviljelijät tarkkailevat aktiivisesti koloradonkuoriaisia. Myös alueilla, joilta perunat on jo nostettu, jättövarret kannattaa tarkastaa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pyytää ilmoittamaan kuoriaisepäilyistä ja -havainnoista päivystysnumeroon.

Aikuinen koloradonkuoriainen perunan lehdellä. Kuva Jyrki Tomminen
Aikuinen koloradonkuoriainen perunan lehdellä.

– Koska perunan varret ja lehdet alkavat jo tuleentua, kuoriaisia on haasteellista havaita. Oletettavaa on, että kuoriaisesiintymiä on tähän mennessä havaittua enemmän. Kuoriaisia voi löytää vielä perunan nostovaiheessa. Torjuntatyön jatkon kannalta on tärkeää, että vielä tänä syksynä saadaan tietoa kuoriaisesiintymisistä, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen kasvinterveysyksiköstä.

Ilmoita havainnoista päivystysnumeroon
Evira kehottaa soittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä päivystysnumeroon: 040 801 4407 (varmimmin klo 9 – 20, myös viikonloppuisin).
Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa viranomaisten torjuntatoimien onnistumista.

Kesän löydökset Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa
Elokuun 20. päivään 2015 mennessä on löytynyt 14 koloradonkuoriaisesiintymää, joista neljä havaittiin jo viime syksynä. Kaikki esiintymät ovat 2014 tai 2013 kulkeutuneiden ja esiintymäpaikoilla talvehtineita kuoriaisia tai niiden jälkeläisiä.
Aikuinen koloradonkuoriainen on noin 1 cm:n pituinen kuperaselkäinen kovakuoriainen. Sen selässä on keltaisella pohjalla kymmenen mustaa pitkittäistä raitaa. Toukat ovat noin 1 cm:n pituisia, kelta‐punertavia ja niiden kyljissä on kaksi riviä mustia pisteitä.

Kuva: Jyrki Tomminen