”Lama on nostanut HeVin osuutta”

Venäläisten ostosmatkailun hiipuminen Lappeenrannassa on vähentänyt kaupunkiin jäävää rahamäärä. Se yhdessä yleisen laman kanssa vie myynnit miinukselle ruokakaupoissakin. Hevi on nostanut osuuttaan S-market Pallossa, jonka hevi-tiskit ovat hyvässä kunnossa.

S-market Pallo  on uudehko myymälä, ja se sijaitsee Lappeenrannasta Taipalsaareen menevän tien alussa. Saimaan rantojen kesäasukkaille myymälä on hyvä paikka täydentää ruokavarastoja.

Markepäällikkö Anssi Manninen sanoo laman lisänneen hevin osuutta myynnistä.
Markepäällikkö Anssi Manninen sanoo laman lisänneen hevin osuutta myynnistä.

– Tämä kesä on ollut kylmä ja sateinen, mikä on karkottanut kesäasukkaita. Tämä näkyy myynnissä, harmittelee myymäläpäällikkö Anssi Manninen. Hänen haastattelunsa on kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 6/2015.

Lappeenrannan elinkeinoelämä on kärsinyt paljon venäläisten turistien ja ostosmatkailijoiden määrän romahtamisesta. Kaupunki sijaitsee lähimpänä Pietaria ja Suomessa vierailevista venäläisistä 41 prosenttia on käynyt nimenomaan Lappeenrannassa.

– Meillä venäläisten väheneminen ei suoranaisesti näy, sillä he ovat asioineet perinteisesti Prismassa. Meidän asiakkaamme koostuvat paikallisista.

Epäsuorasti venäläisten poisjäänti kuitenkin näkyy kaikkialla, sillä venäläisten kaupunkiin jättämän rahan väheneminen näivettää kaupunkilaisten ostovoimaa.

– Ihmiset ovat hyvin tarkkoja rahan suhteen. He eivät uskalla kuluttaa ja viimeisistä euroista pidetään kiinni. On tapahtunut merkittävä muutos vuoden aikana, sanoo Anssi.

Vaikka myymälän elintarvikemyynti on kokonaisuudessaan laskenut, on HeVin suhteellinen osuus kasvanut.

– Tämä on mielenkiintoinen ilmiö. Ihmiset ovat ryhtyneet laittamaan itse ruokaa perusraaka-aineista, uskoo Anssi Manninen.

Mannisen mukaan hintataso on kauttaaltaan laskenut, kun sekä tukut että vähittäiskaupat ovat laskeneet hintoja.

– Talkoisiin on osallistuttu.

Kylmä kevät ja kesä ovat hidastuttaneet avomaanvihannesten ja marjojen valmistumista.

– Marjojen myynnin olemme ulkoistaneet, kun olemme vuokranneet myymälän edessä olevan myyntipaikan eteenpäin.

Lue koko artikkeli näköislehdestä tästä linkistä. (lehden hinta 5 €)