Jussi valtaamaan varhaisperunoiden markkinoita

Ensi keväänä markkinoille tuleva Jussi jää viimeiseksi uudeksi suomalaiseksi perunalajikkeeksi.
Suomen perunamarkkinoille on tulossa uusi varhaisperuna. Kuluttajien ulottuville Jussi saapuu laajemmin vuoden kuluttua kevätkesällä – tänä kesänä muutamat saavat jo maistiaisia. Perunan siementuotanto on parhaillaan laajentumassa Suomen siemenperunakeskus Oy:ssä (SPK:ssa) Tyrnävällä.

Jussi-lajikkeen jalostamisesta on vastannut valtion omistama Boreal Kasvinjalostus Oy. Loppuvaiheessa uuden perunan esille nostamisesta päätti SPK hyvien käytännön koetulosten vakuuttamana. SPK huolehtii jatkossa Jussi-lajikkeen siemenen tuotannosta ja markkinoinnista.

Boreal oli pitkään ainoa suomalainen perunalajikkeita jalostanut yritys, mutta sekin on jo luopunut tästä toiminnasta. Näin Jussi jää näillä näkymin viimeiseksi uudeksi suomalaiseksi perunalajikkeeksi. Valtaosa Suomessa myytävästä perunasta on jo pitkään ollut kansainvälisten yritysten jalostamia.

Paula Ilola arvioi, että Jussi jää viimeiseksi suomalaiseksi perunalajikkeeksi.
Paula Ilola arvioi, että Jussi jää viimeiseksi suomalaiseksi perunalajikkeeksi.

Toimitusjohtaja Paula Ilola SPK:sta kertoo, että Jussi tulee markkinoille kisaamaan ruotsalaisten varhaisperunoiden ja suomalaisen Timon kanssa.

– Uskomme vahvasti, että Jussilla on hyvä mahdollisuus nousta perunamarkkinoiden tähdeksi. Tähtäämme Jussilla merkittävään markkinaosuuteen Suomessa ja haluamme viedä sitä myös kansainvälisille markkinoille. Jussi on osoittautunut kokeissa maukkaaksi, kauniiksi ja satoisaksi. Se on varhaisperuna, mutta sopii hyvin myös kesäperunaksi, hän kuvailee.
Varhaisperunoiden jalostaminen suomalaisiin olosuhteisiin on vaikeaa, eivätkä kansainväliset jalostusyritykset ole siinä onnistuneet. Varhaisperunan täytyy muun muassa kestää istuttaminen kylmään maahan ja kasvaa nopeasti.

Juha Mieto tulee markkinoimaan Jussi-varhaisperunaa.
Juha Mieto tulee markkinoimaan Jussi-varhaisperunaa.

Jussin tarina yltää yli kymmenen vuoden taakse, jolloin Boreal ryhtyi pohtimaan uuden varhaisperunalajikkeen tuottamista. Monien vaiheiden jälkeen tuolloin pelkästään linjanumerollaan tunnettu uusi lajike pääsi ensin peltokokeisiin. Tämän jälkeen seurasi suuri määrä erilaisia testejä ja kokeita, kunnes lajike sai nimen Jussi ja hyväksyttiin lajikelistalle vuonna 2014.

Paula Ilolan mukaan SPK:n yhteistyö Borealin kanssa uuden perunalajikkeen tiimoilta alkoi vuonna 2011. Ensimmäiset Jussin taimet SPK sai koeputkessa keväällä 2012. Nyt peruna on lisäysviljelyssä yrityksen sopimusviljelijöiden pelloilla.

Jussin tuominen markkinoille sopii erinomaisesti SPK:lle, joka on johtava kotimainen siemenperunayritys. Markkinoinnin keulakuvana toimii suomalaisista suomalaisin Jussi eli hiihtäjälegenda Juha Mieto.
– Kotimaisen perunan ja ruoan ystävänä Mieto lähti mielellään tähän mukaan. Hän viljelee tänä kesänä Jussia itsekin, myhäilee Paula Ilola.