Ruoan vienti Venäjälle alkanee Unkarista, Kreikasta ja Kyprokselta

Unkari, Kreikka ja Kypros voivat pian viedä hedelmiä ja vihanneksia Venäjän markkinoille, vaikka meneillään on Euroopan unionin pakotteet Venäjää kohtaan ja Venäjän vastatoimena asettama elintarvikkeiden tuontikielto. Tuonnin avaamista ennakoi Rossiyskaya Gazeta -sanomalehti .

Venäjän terveysviranomaiset ovat käyneet tekemässä vihannesten ja hedelmien laatu- ja terveystarkistuksia kaikissa kolmessa maassa, samoin kuin Intiassa, kertoo Alexey Alexeyenko, joka on johtaja Rosselkhoznadzor (Venäjän liittovaltion eläinlääkintä- ja kasvinsuojelutoimisto).

– Noin 20 yritystä tarkastetaan Kreikassa ja Unkarissa, Intiassa neljästä viiteen yritystä. Kypros on pyytänyt tarkistusten viivyttämistä teknisistä syistä ja siksi auditoinnit alkavat siellä 27. huhtikuuta ja Kyproksella tarkistetaan seitsemän-kahdeksan yritystä.

Yhdysvallat, EUja muut länsimaat asettivat Venäjälle pakotteita Ukrainan kriisin johdosta kesällä 2014 ja ne uusittiin alkuvuodesta 2015. Venäjä vastasi asettamalla useiden elintarvikkeiden, kuten maitotuotteiden, lihan, hedelmien ja vihannesten tuontikiellon EU:sta, Kanadasta, Australiasta ja Norjasta. Näiden tuotteiden viennin arvo Venäjälle oli ollut 9 miljardia dollaria vuodessa.

Aléxis Tsípras kävi huhtikuun 8. päivänä neuvotteluja Vladimir Putinin kanssa Moskovassa.
Aléxis Tsípras kävi huhtikuun 8. päivänä neuvotteluja Vladimir Putinin kanssa Moskovassa.

Kreikan pääministeri Aléxis Tsípras tapasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin Moskovassa huhtikuun alussa ja silloin keskusteltiin mm. maatalouskaupasta.