Vuoden Puutarhuri on Hannu Lindroth

Lounais-Suomen Puutarhayhdistys ry on valinnut vuodesta 1990 lähtien Vuoden Puutarhurin, jonka toiminta on ollut esimerkillistä ja puutarha-alaa edistävää. Tänä vuonna yhdistys on nimennyt Vuoden Puutarhuriksi kauppapuutarhuri Hannu Lindrothin Turun Maariasta.

Hannu Lindroth valittiin Vuoden puutarhuriksi.
Hannu Lindroth valittiin Vuoden puutarhuriksi.

Hannu on syntynyt Turussa vähän yli 50 vuotta sitten. Jo verraten nuorena hän halusi tulla puutarhuriksi, mikä vakaumus vain vahvistui, kun elämänkumppaniksi löytyi Liisa, kauppapuutarhan tytär. Hannu opiskeli puutarhuriksi parikymppisenä ja jatkoi sitten vastuullisena puutarhurina Lepolan kauppapuutarhalla yli kymmenen vuotta.

Oman puutarhan rakentaminen alkoi vähitellen 1990-luvun alkupuolella, ensin osa-aikaisesti toimien. Kun Hannu oli saanut koottua riittävästi pääomaa, niin henkistä kuin rahallistakin, oli aika ryhtyä varsinaiseksi kauppapuutarhuriksi. Oma yritys, Lindrothin Puutarha aloitti toimintansa vuonna 1996 eli 19 vuotta sitten.
Aluksi oma yritys työllisti vain Hannun itsensä. Liisa oli opiskellut itsensä muihin ammatteihin, mutta auttoi tietenkin Hannua käytännön töissä ja yrityksen kehittämisessä. Kasvihuoneita rakennettiin lisää lähes vuosittain ja pian yritys alkoi työllistää muitakin. Ensin tuotteet markkinointiin Turun torilla ns. maalaisten penkeissä, mutta pian rakennettiin oma siirrettävä myyntivaunu, mikä on tälläkin hetkellä yksi Turun torin suosituimpia vihannesten ostopaikkoja.

Puutarhan tuotannon kasvaessa torimyynti ei enää riittänyt ja niin markkina-aluetta oli laajennettava. Aluksi myytiin Turun suurimpiin marketteihin, mutta nopeasti tuotteita alettiin tarjota lähes koko maahan. Vuonna 2002 markkinointia tehostettiin ottamalla käyttöön oma brändi, Deli Verde, joka on tällä hetkellä eräs maamme tunnetuimpia puutarha-alan tuotemerkkejä. Lopulta koitti aika, että Lindrothin puutarha tarvitsi myös Liisan täyspäiväisen mukaan tulon, joten hän lopetti palkkatyöt v. 2008 ja ryhtyi vetämään perheyrityksen markkinointia.

Lindrothin Puutarhan kasvihuoneala on tällä hetkellä n. 10 000 m2 eli 1 ha. Sen lisäksi on jonkin verran kausihuoneita lähinnä varhaisvihannesten tuotantoon sekä avomaata kesä- ja syyssatoa varten. Erilaisia vihanneslajeja ja -lajikkeita tuotetaan yli 40 lajia. Kuluttajien tarpeista saadaan ensi käden tietoa Turun torilta, jota voidaan hyödyntää koko markkinoinnissa. Lindrothin Puutarha myy suurimman osan vihanneksistaan pääkaupunkiin ja Turun seuduille.

Lindrothin Puutarha on aktiivisesti mukana myös erilaisissa ruokaan ja puutarhaan liittyvissä tapahtumissa. Piha ja Puutarha -messuilla heidän tuotteitaan on esillä Kauppapuutarhaliiton Varsinais-Suomen osastolla. Kotimaiset Kasvikset ry nimesi Lindrothin Puutarhan vuonna 2013 vuoden kasvihuonevihannesten laatutuottajaksi.

Lue lisää Deli Verdestä:  ”Herkkuvihreästä tehtiin brändi” Puutarha-Sanomat nro 5/2010 (lehden hinta 5 €)

 

lindroth1