Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ”Laadukasta liiketoimintaa luonnosta” -hankkeen loppuraportti hankkeen ensimmäisestä osiosta on julkaistu. Siinä annetaan muun muassa vinkkejä, kuinka muutaman sadan euron panoksella on mahdollista saada tuhansia työntekijöitä ahertamaan mansikka- tai vadelmaviljelykselle koko kesän ajaksi. Lisäksi tähän on mahdollista saada tukea.
– Kuulostaako uskomattomalta? Totta se on, sillä kyseessä on pölytyspalvelun käyttö mehiläisten avulla ja ympäristötuki, toteaa Sirpa Piskonen Ruralia-insituutista.
Viljelijät voivat hakea ympäristötukea pölyttäjien tekemälle biologiselle torjunta-aineen levitykselle. Mansikan ja vadelman harmaahometta (Botrytis cinerea) voi torjua mehiläisten levittämän biotorjunta-aineen avulla. Korvaus on 500 euroa vuodessa hehtaaria kohden ja mehiläispesiä on oltava vähintään kaksi per hehtaari. Lisäksi viljelijältä edellytetään sitoutumista ohjelmaan kevään tukihaussa.
– Suomen Mehiläishoitajain Liiton sivuilta löytyy tietopaketti pölytyspalvelusta, sopimuspohja ja kartta pölytyspalveluiden tarjoajista, liiton tiedottaja Tuula Lehtonen kertoo.
Loppuraportissa, joka kertoo hankkeen mehiläiskoulutusosion toteutuksesta ja tuloksista, on linkkejä myös muihin mehiläistarhaukseen tai hunajaan liittyviin ajankohtaisiin aiheisiin. Näitä ovat mm. mehiläistarhaajan ammattitutkinnon uudistuneet tutkinnon perusteet ja hunajan antimikrobiset ominaisuudet. Esimerkiksi käypä hoito -suosituksen mukaan lapsille olisi parempi käyttää yskän hoitoon hunajaa kuin yskänlääkettä.
Koulutukseen osallistuneiden tarhaajien mehiläispesien lukumäärä lisääntyi yhteensä lähes sadalla pesällä. Erityisen antoisana pidettiin koulutukseen kuulunutta opintomatkaa Itävaltaan ja Sloveniaan.
– Koulutuksissa tärkeä rooli on uuden oppimisen lisäksi yhteistyösuhteiden muodostumisessa. On myös aina hedelmällistä nähdä, kuinka asiat tehdään toisilla tarhoilla tai muualla maailmassa, toteaa pääkouluttaja toiminut Lauri Ruottinen Hunajaluotsi Oy:sta.
- Raportti Hunajaa ja pölytyspalveluja – Laadukasta liiketoimintaa mehiläistarhauksesta löytyy Ruralia-instituutin sivuilta tästä linkistä:
- Linkki Suomen mehiläishoitajien liiton pölytyspalveluun tästä.