Kesko myy Anttilan 1 miljoonalla ja kirjaa 130 miljoonan tappion

Kesko myy tavarataloketju Anttila Oy:n saksalaiselle pääomasijoittajalle 4K INVESTILLE. Kauppa parantaa Keskon kannattavuutta ja fokusoi Keskon liiketoimintaa. Kaupan seurauksena Kesko on päivittänyt myös tulevaisuuden näkymäänsä.

Kesko on tänään päättänyt myydä Anttila Oy:n osakekannan saksalaiselle pääomasijoittajalle 4K INVESTILLE yhden miljoonan euron kauppahinnalla. Kauppaan sisältyvät Anttila Oy:n kaikki varat ja vastuut. Anttilaan kuuluvat Suomen 23 Anttila- ja kahdeksan Kodin1-tavarataloa, NetAnttila- ja Kodin1.com-verkkokaupat Suomessa, tytäryhtiöt Virossa ja Latviassa sekä yhtiön keskustoiminnot Suomessa. Kauppojen toiminta jatkuu normaalisti. Anttila Oy:n noin 1 500 työntekijää jatkavat yhtiön työntekijöinä. Kaupan toteutumispäivä on 16.3.2015.

Yksi Anttiloista on Hyvinkään Willassa.
Yksi Anttiloista on Hyvinkään Willassa.

Kesko kirjaa kaupasta noin -130 miljoonan euron kertaluonteisen erän vuoden 2015 ensimmäiselle vuosineljännekselle liittyen Anttilan rahoittamiseen, käyttöpääomaan ja käyttöomaisuuteen.

Anttila Oy:n liikevaihto vuonna 2014 oli 324 miljoonaa euroa ja liiketappio ilman kertaluonteisia eriä -64 milj. euroa.

– Kauppa tukee täysin tavoitettamme olla jatkossa yhä fokusoituneempi toimija. Viime vuonna käynnistämämme tehostamistoimenpiteet Anttilan kannattavuuden parantamiseksi ovat edenneet suunnitellusti ja nyt päätetty kauppa antaa hyvät edellytykset Anttilan toiminnan kehittämiseksi, toteaa pääjohtaja Mikko Helander.

4K INVEST on Luxemburgiin rekisteröity pääomasijoitusrahasto, jota johdetaan Münchenistä Saksasta. 4K INVEST on erikoistunut ostamaan osia kansainvälisistä yrityksistä niiden ollessa strategisessa uudelleenjärjestelyvaiheessa. 4K INVESTin asiantuntijat ovat vuodesta 1992 alkaen olleet aktiivisesti mukana hankkimiensa yritysten päivittäisessä toiminnassa. Viimeisten vuosien aikana 4K INVESTin johto on muun muassa johtanut Adler Modemärkten, itävaltalaisten Zielpunktin ja Woolworthin uudelleenjärjestelyt.

 

Kesko on päivittänyt tulevaisuuden näkymäänsä

Keskon vuoden 2015 tulevaisuuden näkymää on päivitetty Anttilan myynnistä johtuen. Päivitetyn näkymän mukaan Keskon liikevaihdon ennakoidaan vuonna 2015 alittavan vuoden 2014 liikevaihdon ja vuoden 2015 liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä ennakoidaan ylittävän vuoden 2014 liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä.

Kesko ennakoi 10.2.2015 julkistetussa tilinpäätöstiedotteessa, että sen liikevaihto on vuonna 2015 samalla tasolla kuin vuonna 2014, ja että sen liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä on vuonna 2015 samalla tasolla tai hieman alempi kuin vuonna 2014.

Anttilan juuret ovat vuonna 1952 aloittaneessa postimyyntiyrityksessä, jonka perusti Kalle Anttila.  Vuonna 1976 Anttila myytiin Tukolle ja vuonna 1996  se siirtyi Keskon omistukseen. Nykyään Anttila on keskittynyt kulutuselektroniikkaan, vaatteisiin ja sisustukseen. Aluksi tavarataloissa oli myös ruokaosasto, mutta Anttilan siirtyessä Keskon omistukseen ruokaosastot korvattiin Keskon omilla K-market- tai K-supermarket -myymälöillä.