Kelpaavatko miljardisäästöt?

Puutarha-Sanomien uusimman numeron (1/2015)  pääkirjoituksessa todetaan, että julkinen talous on umpikujassa.

– Valtion velka ylittää pian 100 miljardia euroa. Tulevan hallituksen on karsittava kansalaisten etuuksia rankasti. Siitä huolimatta terveysmenot tulevat kasvamaan enemmän kuin pystytään muualla säästämään.  Soten hallintouudistus on vain asperiinia menojen paisumiseen.

– Tarjolla on kuitenkin miellyttävä säästökeino, joka ei aiheuta pahaa verta missään kansalaisryhmässä.  Professori Raija Tahvonen esittää tässä lehdessä hedelmien, marjojen ja vihannesten kulutuksen tuplaamista, joka toisi miljardiluokan säästöt kansanterveyskuluihin. Kasvisten kulutuksen lisääminen vähentäisi syöpää, sydän- ja verisuonisairauksia, kakkostyypin diabetesta, Alzheimerin tautia ja jopa mielenterveysongelmia, kirjoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.

Tikkasen mukaan kasvisten kulutuksen lisääminen on täysin realistinen tavoite, mutta se vaatii pitkäjänteistä työtä ja rahaa.

– Kotimaiset Kasvikset ry toteutti 90-luvulla ehkä yhden esimerkillisimmistä menekinedistämistöistä maailmassa. Maa- ja metsätalousministeriö tuki toimintaa vuosittain kahdella miljoonalla eurolla. A.C.Nielsenin kotitalouspaneelin mukaan vihannesten ja perunan kulutus lisääntyi kolmanneksen vuosikymmenessä.

– Kulutuksen lisäyksen rinnalla pelastettiin 90-luvulla myös kotimainen kasvistuotanto, kun kuluttajat oppivat luottamaan ”puhtaasti kotimainen” -merkillä viljeltyihin tuotteisiin, kun mainonnassa iskostettiin kuluttajien mieliin ”ja eiku syömään”. Tehtävässä onnistuttiin, vaikka uudenvuodenyönä 20 vuotta sitten tullit ja tuontirajoitukset poistuivat kerralla.

Uuden lehden kannessa on HeVi-kilpailun voittajat.
Uuden lehden kannessa on HeVi-kilpailun voittajat.

– Olisi jälleen suuren tehtävän aika. Nuoret ja koululaiset eivät välitä syödä kasviksia ja liikunta on vähäistä. Ylipaino lisääntyy ja sairauskulut kasvavat sellaisiin mittoihin, että niiden hoitamiseen eivät verovarat tule alkuunkaan riittämään.  Tarjolla olisi ennaltaehkäisevä keino: kasvisten kulutuksen tuplaaminen. Se vaatii kuitenkin todellista tekijää ja rahaa. Tehtävä ei kuitenkaan onnistu, jos alistutaan siihen, että EU:n byrokratian sallitaan jähmettää rivakka toiminta tai jos toteutus on sirpaloitunut kymmeniin hankkeisiin, varoitetaan Puutarha-Sanomien pääkirjoituksessa.