Kasvinsuojeluaineiden käyttömäärät tilastoitu

Petlan Jussi Tuomisto tarkastelee perunaruttoesiintymää.
Petlan Jussi Tuomisto tarkastelee perunaruttoesiintymää.

Tike (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) on aloittanut kasvinsuojeluaineiden maatalouskäytön tilastoinnin. Ensimmäinen tiedonkeruu viljelijöiltä tehtiin vuoden 2013 lopulla satotutkimuksen ja puutarhatutkimuksen yhteydessä. Viljelijät ilmoittivat vuonna 2013 korjatun sadon viljelyssä käyttämiensä kasvinsuojeluaineiden määrät ja käyttöalat.

Kasvinsuojeluaineiden kokonaiskäyttö on suurin viljoilla, koska niiden viljelyala on selvästi suurempi kuin muilla kasveilla. Eniten käytetty kasvinsuojeluaineryhmä olivat rikkakasvivalmisteet 79 prosentin osuudella kokonaisvalmistemäärästä.  Kasvitautivalmisteiden osuus oli 17 prosenttia, kasvunsääteiden kolme prosenttia ja tuhoeläinvalmisteiden yksi prosentti kokonaisvalmistemäärästä.

Eniten käytetty tehoaine oli glyfosaatti, jota sisältävien valmisteiden kokonaiskäyttömäärä oli suurempi kuin muiden rikkakasvivalmisteiden yhteensä.

Suhteessa viljelyalaan kasvinsuojeluaineiden kokonaiskäyttömäärä oli suurin sokerijuurikkaalla, perunalla, avomaan vihanneksilla, mansikalla ja omenalla, mikä liittyy näiden kasvien intensiiviseen viljelyyn. Rehunurmilla kasvinsuojeluaineiden käyttömäärä ja käsitelty ala suhteessa viljelyalaan olivat selvästi vähäisemmät kuin muilla viljelykasveilla.

Kasvinsuojeluaineiden käytön ilmoittaminen valmisteiden ja tehoaineiden määrinä korostaa aineita, joiden hehtaarikohtainen käyttömäärä on suuri. Kasvinsuojeluaineiden mahdolliset haittavaikutukset eivät kuitenkaan riipu suoraan käyttömäärästä, vaan aineiden kemialliset ominaisuudet ovat siinä keskeinen tekijä.