Berner ryhtyy suoramyyjäksi

Berner tehostaa maatalouskaupan rakenteita ryhtymällä myymään suoraan viljelijöille. Aiemmin maatalouskaupassa kasvinsuojeluaineisiin keskittynyt Berner laajentaa valikoimaansa kattamaan keskeiset kasvintuotannon tuotantopanokset. Uudella toimintamallilla Berner haluaa uudistaa maatalouskauppaa ja tarjota viljelijöille aiempaa parempaa palvelua. Tammikuussa viljelijöitä palvelemaan avataan uusi verkkokauppa.

Berner siirtyy maatalouskaupan liiketoiminnassaan kasvintuotannon tuotantopanosten, kuten kasvinsuojeluaineiden, siementen ja lannoitteiden osalta suoramyyntiin ja verkkokauppaan. Verkkokauppa avautuu tammikuussa ja tuotevalikoimaa laajennetaan vuoden 2015 aikana. Uusi viljelijänberner.fi -palvelukanava sisältää sähköisen suunnittelutyökalun lisäksi tammikuussa avautuvan verkkokaupan. Lisäksi Berner perustaa valtakunnallisesti toimivan, aluksi 25 hengen palveluorganisaation, joka koostuu kasvintuotannon asiantuntijoista.

Jatkossa asiakkaat saavat valitsemansa tuotteet suoraan tilalle ja voivat hyödyntää ammattimaisia suunnittelutyökaluja verkossa parhaan sadon varmistamiseksi. Suomessa maatalouskauppaa on perinteisesti tehty kivijalkamyymälöiden kautta, kun muualla kalliista myymäläverkostosta on jo luovuttu.

– Suomessa maatalouskaupan muutos on ollut turhan hidasta ja välttämättömiä tehostamistoimia ei ole tehty ajoissa. Pääosa kaupasta on siksi siirtynyt ulkomaiseen omistukseen. Mielestäni kehitys on suomalaisen maatalouden kannalta huonoa, sillä on vaikea uskoa, että ulkomailla kannetaan huolta Suomen maatalouden pärjäämisestä, kertoo Berner Oy:n toimitusjohtaja Antti Korpiniemi.

Strategisesti tärkeä toimintamallin muutos

Bernerillä on omistamansa Gullviksin kautta jo yli kymmenen vuoden kokemus maatalouskaupasta Ruotsissa. Gullviks on Ruotsin johtava suoraa maatalouskauppaa tekevä asiantuntijaorganisaatio, joka tarjoaa viljelijöille muun muassa kasvinsuojeluaineita ja lannoitteita. Nyt tehokkaaksi tunnistettu toimintamalli tuodaan myös Suomeen, sähköisellä palvelukanavalla terästettynä.

– Siirtyminen suoramyyntiin ja verkkokauppaan maatalouden tuotantopanoksissa on meille strategisesti tärkeä muutos. Maatilojen lukumäärän pienentyessä ja viljelijöiden koulutustason kasvaessa asiakkaat tarvitsevat entistä asiantuntevampaa ja henkilökohtaisempaa palvelua. Sähköiset suunnittelutyökalut ja verkkokauppa sekä uusi, nyt julkistettava asiantuntija­organisaatiomme tarjoavat suomalaisille viljelijöille parempaa palvelua kuin koskaan aiemmin, kertoo maatalousliiketoiminnasta vastaava johtaja Kalle Erkkola Berneriltä.

– Haluamme olla entistä paremmin läsnä viljelijöiden arjessa. Myymäläverkoston sijaan investoimme nyt asiakkaidemme toiveiden mukaisesti aiempaa korkeatasoisempaan henkilökohtaiseen palveluun ja sähköisiin työkaluihin.

Suomalaisia investointeja

Kasvinsuojelun strategiamuutos, uudet palvelut ja organisaatio jatkavat Bernerin investointeja Suomeen. Maaliskuussa 2014 Berner avasi Heinävedelle kaksi uutta tuotantolaitosta. Investointien yhteenlaskettu arvo oli 15 miljoonaa euroa. Nyt Berner investoi suomalaiseen maatalouteen palkkaamalla 14 kokenutta asiantuntijaa lisää.

131-vuotias perheyhtiö Berner on toiminut kasvinsuojelussa jo yli 80 vuotta kehittäen muun muassa omalla koetoiminnallaan maailman pohjoisimpaan maatalousmaahan sopivia viljelymenetelmiä myös maassamme uudemmille viljelykasveille, kuten syysrapsille ja kuminalle.

– Suomen viljelyolosuhteet poikkeavat merkittävästi muista Euroopan maista. Berner on ollut omalla koetoiminnallaan merkittävästi kehittämässä viljelymenetelmiä, joiden ansiosta Suomi on nyt myös maailman suurin kuminan tuottaja. Bernerin markkinoille tuoman uuden syysrapsilajikkeen ansiosta syysrapsin viljelypinta-ala on kolminkertaistettu viime vuosien aikana. Berner haluaa tehdä töitä suomalaisen viljelijän puolesta, kehittää ja parantaa maatalousliiketoimintaa, toimitusjohtaja Antti Korpiniemi kommentoi.