Jepuan Perunan markkinakatsaus

 Keski-Euroopassa perunoiden nostokelit ovat olleet hyvät koko syksyn ja hyvissä olosuhteissa on saatu korjattua suotuisan kasvukauden tuottama iso perunasato. Euroopassa on paljon perunaa ja ainakin hetkellisesti spot-hinnat ovat matalia ja perunateollisuus toimii täysillä ja menekki ranskanperunapuolella on pysynyt hyvänä.

– Matala hinta on myös johtanut siihen, että kynnys laittaa perunaeriä vaihtoehtoisiin käyttötarkoituksiin on matalampi. Rehuksi, biokaasutuotantoon ja tärkkelystehtaille on mennyt merkittäviä määriä. Vaihtoehtona on ollut myös vientimahdollisuuksia uusille markkinoille kuten Afrikkaan, kun hinnat ovat matalalla, toteaa Johan Willman Jepuan Peruna Oy:stä.

 Ruotsi joutuu tuomaa

 Ruotsissa perunaa on huomattavasti vähemmän kuin vuosi sitten ja lasketaan, että kotimaista perunaa riittää noin kuukauden lyhyemmän ajan kuin satokaudella 2013.

– Ruotsiin tulee koko ajan merkittäviä määriä Tanskasta, jossa on ollut hyvä sato, tietää Willman.

Suomessa on nyt Tiken tilastojen mukaan ruokaperunavarastoissa 191 tonnia eli 8,2 % vähemmän kun vuosi sitten. Tämän syksyiset ruokaperunan varastomäärät ovat selvästi keskimääräistä syksyä alemmat. Katovuotta 2012 lukuun ottamatta edellisen kerran varastossa oli yhtä vähän perunaa vuonna 2008.

 Pieniä vientimahdollisuuksia

Jepuan Perunan lajike-esittelyä Gastrossa2012
Jepuan Perunan lajike-esittelyä Gastrossa 2012

Willmanin mukaan varastoissa olevien perunaerien laatu on näillä näkymin aika hyvä.

– Varmasti tulee varastokauden aikana vastaan yllätyksiä. Laatu on parempi osittain sen takia, että huonoimpia eriä on ajettu vaihtoehtoisiin käyttötarkoituksiin sekä suoraan pelloilta että varastoista.

Sekä suurkeittiöiden, että vähittäiskauppojen kulutus on vuodenaikaan nähden normaalia. Pienet vientimahdollisuudet heijastuvat ilmapiiriin, vaikka kokonaistilanne on erilainen kuin vuosi sitten. Yhteenlaskettu ruoka- ja ruokateollisuusperunan varastomäärä on 240 miljoonaa kiloa, vähennystä viime syksyyn 3,2 %.

– Kaikkialla, sekä Suomessa, että ulkomailla viljelijät suunnittelevat kohta ensi kauden viljelyksiä. Hallitseva markkinatilanne laittaa viljelijät harkitsemaan, olisiko muita vaihtoehtoja perunalle. Vaihtoehtoja on vähän, mutta todennäköisesti Euroopassa istutetaan vähemmän perunaa vuonna 2015 kuin 2014. Yhä enemmän ja enemmän viljelijät nojaavat turvallisuuteen, jonka sopimustuotanto takaa heille.