Heinäkuu yksi lämpimimmistä 50 vuoteen

Tavanomaista lämpimämpää heinäkuuta sävyttivät helle, ukkoset ja runsas salamointi. Viime vuoden lämpötiloihin ei kuitenkaan ylletty, kerrotaan Ilmatieteenlaitokselta.

Keskilämpötilaltaan kulunut heinäkuu oli yksi lämpimimmistä viimeiseen 50 vuoteen. Viime vuoden heinäkuun lämpötiloihin ei kuitenkaan aivan ylletty, sillä heinäkuu 2010 oli Lappia lukuun ottamatta jopa ennätyksellisen lämmin. Myös vuoden 2003 heinäkuu oli yleisesti kulunutta heinäkuuta lämpimämpi.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu 2011 muodostui koko maassa tavanomaista lämpimämmäksi. Kuukauden keskilämpötila vaihteli maan kaakkoisosan runsaasta 20 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 15 asteeseen. Keskilämpötila oli maan etelä- ja itäosassa 3-4 astetta pitkäaikaisen keskiarvon arvon yläpuolella, kun taas Pohjois-Lapissa poikkeama oli 1-2 astetta. Koko maan keskilämpötila oli 17,9 astetta, mikä on 2,6 astetta yli pitkäaikaisen keskiarvon.

Kuukauden ylin lämpötila 32,3 astetta

Hellepäiviä oli koko maassa selvästi tavanomaista enemmän. Maan etelä- ja keskiosassa hellepäiviä kertyi yli 15 ja maan pohjoisosassakin yli 10. Yksittäisistä havaintoasemista eniten hellepäiviä mitattiin Tohmajärvellä, jossa niitä oli 20. Kuukauden ylin lämpötila oli 32,3 astetta, ja se mitattiin kuun 1. päivänä Puumalassa. Koko alkukesä kesäkuun alusta heinäkuun loppuun on ollut lämpimin sitten vuoden 1988 ja koko maassa selvästi tavanomaista lämpimämpi.

Kuukauden sademäärässä esiintyi suuria eroja maan eri osien välillä, ja myös paikallisia eroja esiintyi runsaasti. Sateisimmilla alueilla maan lounaisosassa, maan keskiosassa ja Itä-Lapissa satoi yli 120 mm, kun taas kuivimmilla alueilla Ahvenanmaalla ja Pohjois-Karjalassa jäätiin alle 50 millimetrin. Pitkäaikaisiin arvoihin verrattuna Pohjois-Pohjanmaalla ja Itä-Lapissa satoi paikoin yli kaksinkertainen määrä, kun taas kuivimmilla alueilla jäätiin selvästi alle tavanomaisten arvojen. Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Vaalassa, jossa sadetta kertyi kuukauden aikana 228 mm. Niukimmin, vain 9 mm, satoi Ilomantsissa. Suurin vuorokautinen sademäärä oli 81 mm ja se mitattiin Isojoella 23. päivänä.

Ukkosia ja salamoita selvästi keskimääräistä enemmän

Heinäkuussa ukkosti selvästi tavanomaista enemmän. Kuukauden salamamäärä oli noin 113 000, joka on lähes kaksinkertainen pitkäaikaiseen keskiarvoon (60 000) verrattuna. Eniten salamoita esiintyi 10.7., jolloin koko maassa paikannettiin 17 300 maasalamaa, ja rajua ukkosta esiintyi etenkin Pohjois-Lapissa sekä Keski-Suomessa. Muita yli 10 000 maasalaman vuorokausia olivat 1.7., 9.7., 21.7., ja 23.7.

Paikallisesti salamoinniltaan rajuin ukkonen koettiin Kärsämäellä 22.7., jolloin salamatiheys oli 84 salamaa sadalla neliökilometrillä vuorokaudessa. Koko kesän salamamäärä on tähän mennessä 162000, mikä on jo nyt yli pitkän jakson vuosikeskiarvon 138 000.