Torvisen vihannestila on Vuoden laatutuottaja

Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt PEKKA ja LEENA TORVISEN Leppävirran Kotalahdelta avomaan vihannesviljelyn Vuoden laatutuottajiksi. Torviset saavat kiitosta laadukkaista tuotteista ja toiminnasta. Tuotteita välittävät tukkuliikkeet kiittävät Torvisia täsmällisestä ja luotettavasta yhteistyöstä sekä asiakaslähtöisestä tuotekehittelystä.

Torviset aloittivat vihannesviljelyn vuonna 2001, mutta marjanviljelyn jo 1960-luvun lopulla. Vihanneksia viljellään noin 35 hehtaarilla ja tärkeimmät tuotantokasvit ovat kukka- ja parsakaali, pensaspapu, maissi ja tilli. Tuotteet markkinoidaan pääosin Tuoreverkko Oy:n kautta tukkuliikkeisiin eri puolille maata.

Vihannekset jäähdytetään välittömästi korjuun jälkeen imemällä kylmää ilmaa vihanneslaatikoiden läpi. Näin tuotteet saadaan jäähdytettyä nopeasti lämpötilaan, jossa elintoiminnot ovat mahdollisimman hitaita. Tämä takaa tuotteiden laadun säilymisen. Tuotteet lajitellaan ja pakataan vasta jäähdyttämisen jälkeen.

Torviset pakkaavat myös muiden viljelijöiden viljelemiä tuotteita ja näin pakkauslinjan käyttöaste nousee ja tuotevalikoima laajenee.

Yhteen hiileen puhaltaminen vie voittoon

Pekka Torvinen antaa tunnustusta alueensa vihannesviljelijöille, jotka ovat jakaneet avoimesti osaamistaan ja tukeneet vihannesviljelyn ja pakkaamisen aloittamista Torvisten tilalla. — Ilman tätä ei meillä olisi päästy näin nopeasti kehittämään omaa toimintaa. Kotimaisen tuotannon jatkuvuuden kannalta suomalaisten puutarhaviljelijöiden on tärkeää puhaltaa yhteen hiilen ja kilpailla tuonnin kanssa, ei omien naapureiden kanssa, toteaa Torvinen.

Vuoden laatutuottaja on nimetty vuodesta 1994 lähtien. Valinta perustuu yhdistyksen laadunvalvonnan tuloksiin sekä kaupalta ja viljelyneuvojilta saatuihin suosituksiin. Kotimaiset Kasvikset ry nimeää vuosittain vuoden laatutuottajan kasvihuonevihannes-, avomaanvihannes-, hedelmän- ja marjatuotannon, sekä ruokaperunantuotannon alalta. Kasvihuonekukka- ja taimitarhatuottaja nimetään joka toinen vuosi.