Säväytä salaatilla

Salaattien suosiota on kasvattanut se, että viljely ruukussa mahdollistaa herkuttelun tuoreilla salaateilla myös talvella, jolloin avomaasalaattien tarjonta hiipuu. Ruukkusalaattien etuna ovat tuoreus ja pidempi säilymisaika, jonka mahdollistaa myynti kasvatusruukussa. Ruukkusalaatit tulivat markkinoille 1980-luvun puolivälissä. Ruukkusalaatit ovat olleet pohjoismaalaisia erikoisuuksia, joiden viljely on laajentunut täältä myös muualla maailmaan aina eteläiselle pallonpuoliskolle asti.

Kuluttajat suhtautuvat uusimman Taloustutkimus Oy:n selvityksen pohjalta hyvin myönteisesti ruukkusalaatteihin, yli puolet heistä pitää ruukkusalaattia mieluisimpana vaihtoehtona salaatteja ostettaessa. Toiseksi suosituin tapa ostaa salaatteja on ostaa ne pakkaamattomina irtosalaatteina. Pussitettuja irtosalaatteja suosii viidennes kuluttajista. Vain harvat ovat toistaiseksi mieltyneet valmiisiin salaattisekoituksiin, kertoo Taloustutkimus Oy:n Omnibus-tutkimus.

Tutustu uusiin salaatteihin

Markkinoille tulee säännöllisesti myös uusia salaatteja, joihin kannattaa tutustua. Tämän vuoden tulokkaita ovat esimerkiksi mieto ja hienostuneen makuinen mitsuna, eksoottinen ja kestävä tatsoi (tah tsai) sekä voimakkaan makuinen, punaruotinen punamangoldi. Myös napakkalehtinen roomansalaatti sekä sinappisenmakuinen rucola ovat kokeilemisen arvoisia. Niiden saatavuus on jo yleistä, kun edellä mainittuja salaattityyppejä ei vielä löydy kaikista myyntipisteistä.

Salaatit voidaan makunsa puolesta jakaa mietoihin ja voimakkaisiin lajeihin. Suomalaiset ovat tottuneet mietojen salaattien makuun, mutta maukkaamman ja uudenlaisen salaatin saa yhdistelemällä mietoja ja väkeviä salaatteja keskenään. Eri salaattien yhdisteleminen parantaa salaattiseoksen ulkonäköä, houkuttelevuutta ja nautittavuutta. Maultaan ja suutuntumaltaan eri salaatit täydentävät hyvin toisiaan.

Miedoista tutuimpia ovat pehmeä ja rapea keräsalaatti, tammenlehti- ja roomansalaatti sekä värikäs lollo rosso. Kaikille tuttu on puolestaan pehmeälehtinen perusruukkusalaatti. Voimakkaita salaatteja ovat sikurit ja endiivit, esimerkiksi friseesalaatti sekä rucola. Salaatit ovat väriltään vihreitä, vaaleita tai enemmän tai vähemmän punertavia. Samassakin salaatissa voi olla eri värisävyjä. Väritys ja maku vaihtelevat myös kasvuolosuhteiden mukaan.

Salaatin teko on helppoa

Yksinkertaisimmillaan salaatin voi maustaa vain suolalla ja juuri puristetulla sitruunan mehulla. Tällä tavoin maustettuna kannattaa tutustua uusiin erikoissalaatteihin, jolloin niiden oma maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Kevyt lounas syntyy käden käänteessä esimerkiksi sitruunalla maustetusta salaattisekoituksesta, jonka lisänä tarjotaan paistettua kalaa.

Erilaisilla kastikkeilla, yrteillä, yrttiöljyillä, viinietikoilla tai vinegreteilla saa aina uutta piristävää makusävyä salaattisekoituksiin. Esimerkiksi tomaattivinegretti sopii erinomaisesti maustamaan vuohenjuustosalaattia.

Osa salaateista kestää myös kevyttä kypsennystä. rucolaa, roomansalaattia, jääsalaattia, mitsunaa ja tatsaita voi käyttää myös lämpimissä ruoissa niin, että ruokaan lisätään kypsennyksen loppuvaiheessa näitä salaatteja. Ruokasalaatin joukkoon voi sekoittaa myös nopeasti pannulla öljyssä freesatut salaatin lehdet. Esimerkiksi pitsan ulkonäkö ja maku paranevat, kun vastapaistetun pitsan koristelee Rucolan lehdillä ennen tarjoilua.

Salaattifaktaa: Suomalaiset syövät salaatteja vajaa 4 kiloa henkeä kohti vuodessa. Kotimaista avomaansalaattia saadaan kesäkuun loppupuoliskolta aina lokakuun alkuun asti. Kasvihuoneissa viljellyt ruukkusalaatit pidentävät tuoreiden salaattien kauden ympärivuotiseksi. Avomaalla salaatteja viljellään noin 380 hehtaarilla ja kasvihuoneissa noin 22 hehtaarin alalla. Säilytä salaatit jääkaapissa +2-+4 asteessa, haihtumiselta ja vedolta suojattuna.

Värikäs sitruunasalaatti
(lisäkkeeksi paistetulle kalalle)

Yksinkertaisimmillaan salaatin voi maustaa vain suolalla ja juuri puristetulla sitruunan mehulla. Tällä tavoin maustettuna kannattaa tutustua uusiin erikoissalaatteihin, jolloin niiden oma maku pääsee oikeuksiinsa.

(3-4 annosta)
0,5 kurkku
0,5 salaattifenkoli
2 ruukkua erikoissalaatteja (mitsunaa, punamangoldia, tha tsaita)
1 ruukku jääsalaattia
0,5 tl suolaa
0,25 tl valkopippuria
sitruunamehua

Leikkaa kurkku halki ja lohkoiksi. Leikkaa fenkoli halki ja niin ohuiksi viipaleiksi kuin saat. Laita kurkku ja fenkoli kulhoon ja ripottele päälle suolaa. Fenkoli pehmenee suolan ansiosta ja kurkku luovuttaa nestettä, joka maustaa salaattia.
Leikkaa erikoissalaatinlehdet ruukusta saksilla leikkaamalla. Huuhtele varsia tarvittaessa. Irrota myös jääsalaatin lehdet ja revi muutamaan osaan.
Laita salaatit, kurkku ja fenkoli laakealle tarjoiluvadille.
Ripottele päälle valkopippuria. Sekoita hyvin kevyesti.Juuri ennen tarjoilua purista salaatin päälle sitruunamehua. Sekoita kevyesti.
Vinkki: Salaatti sopii mainiosti esimerkiksi paistetun tai savustetun lohen lisäkkeeksi.

Lämmin sieni-rucolasalaatti
(4 annosta)

170 g herkkusieniä
1 sipuli
2 rkl öljyä
mustapippuria
0,5 dl parmesaaniraastetta
1 ruukku rucolaa
4 viipaletta maalaislimppua
2 valkosipulin kynttä
Salaattipeti:
1 ruukku roomansalaattia
suolaa
mustapippuria
tilkka öljyä

Leikkaa herkkusienet viipaleiksi ja hienonna sipuli.
Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia siinä. Lisää herkkusienet ja kypsennä, kunnes sienistä irtoava neste on lähes haihtunut. Mausta pippurilla.
Lisää pannulle muutamaan osaan leikatut rucolan lehdet ja ripottele päälle parmesaaniraastetta. Sekoita kevyesti, älä kypsennä enää. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Paahda leipäviipaleita nopeasti uunissa 250 asteessa grillivastuksien alla molemmilta puolilta tai leivänpaahtimessa.
Hiero kuorittua valkosipulinkynttä rapeaksi paahtuneen leivän pintaan.
Revi roomansalaatti kulhoon ja mausta kevyesti suolalla, pippurilla ja tilkalla öljyä. Jaa salaatti annoslautasille tai tarjoiluvadille, nosta paahdetut leivät päälle ja niille rucola-sienisalaatti.
Vinkki: Halutessasi laita leivän päälle vielä nokare kevyttä ranskankermaa ja vasta hienonnettua punasipulia.

Vuohenjuusto salaatti ja tomaattivinegretti(4 annosta)

1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku roomansalaattia
10-20 basilikan lehteä
10 kirsikkatomaattia

Tomaattivinegretti:
2 tomaatti
0,5 dl öljyä
1-2 tl hunajaa
0,5 tl suolaa
2 tl viinietikkaa
6-8 tippaa tabascoa

4 viipaletta vuohenjuustoa
1 dl suolapähkinöitä

Tee tomaatteihin syvä ristiviilto ja purista siemenet sekä neste pois. Poista tomaattien kannat. Laita tomaattien malto sekä vinegretin muut ainekset monitoimikoneen kulhoon ja aja hienoksi. Tarkista maku.
Revi salaatit kulhoon. Lisää basilikalehdet kokonaisina.
Halkaise kirsikkatomaatit ja lisää myös ne salaattiin. Mausta salaatti tomaattivinegretillä. Paahda vuohenjuustoviipaleita halutessasi hetki uunissa grillivastuksien alla niin, että niiden pintaa saa kauniin kullankeltaisen pinnan.
Jaa salaatti annoslautasille ja nosta salaatin päälle vuohenjuusto. Ripottele pinnalle suolapähkinöitä. Tarjoa loppu tomaattivinegretti erikseen.