Tinan keittiöstä tullut ilmiö Ruotsissa

Ruotsalainen tv-kokki ja keittokirjailija TINA NORDSTRÖM ei vaadi, ettäruuanlaiton tuoksinassa sattuvat virheet leikataan pois lopullisestatv-ohjelmasta. Esimerkillään hän kehottaa katsojiaankin rentoutumaankeittiössä ja nauttimaan ruuanlaitosta. – Olen tv-keittiössä sama omaitseni kuin olen omassa kotikeittiössänikin, mokaan välillä. Virheethuvittavat katsojia ja tekevät ohjelmasta maanläheisemmän japersoonallisemman, Tina tunnustaa suoraan. Ruotsissa Tina Nordströmistä on muutamassa vuodessa tullut ilmiö.

Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraillut 30-vuotias pohjoismaidenjulkkiskokki saapui kannustamaan nuoria suomalaisia kokkeja Atrian 100nuorta kokkia -koulutusohjelmassa, jolla yritys juhlii satavuotistahistoriaansa. Nordström kehotti nuoria etsimään perusteellista oppiauseista eri ravintoloista, myös ulkomailta. – Työskennelkää yhdessäravintolassa niin kauan, että olette oppineet kaiken siitä paikasta, muttaei kauempaa. Parissa kuukaudessa ei saa kantavaa pohjaa työskentelylleen.Toisaalta kaikkien ei ole pakko luoda suurta ja näyttävää uraa, tehkäävalintoja aivan omien halujenne mukaan, hän korosti.

Kokemus ja nöyryys tekevät hyvän keittiömestarin

Kokemus tuo kokille itseluottamusta, jonka varassa työ sujuu myösjulkisilla areenoilla. Kommelluksia sattuu kuitenkin aina: yhdessäohjelmassa Tinan valmistama Tarte Tatin -omenatorttu hajosi lautaselle, kunhän käänsi sitä ulos pannusta. Ohjelman ääninauhalla kuului pitkä ”Piiip!”,mutta kuvasta katsojat näkivät selvästi, kuinka Tina manasi reippaastipirua: ”Fan!!!”.

Kuvaa oli pakkokin käyttää, koska toista torttua Tina ei ollut valmistanutvaralle. Hän luotti siihen, että ravintolakeittiöissä sata kertaaonnistunut leivonnainen onnistuu ilman muuta myös kuvauksissa. – Nöyryys onhyvän keittiömestarin tärkeimpiä ominaisuuksia. Taito ei yksin riitä, Tinapainottaa.

Katsojat lähettävät Nordströmin mukaan ohjelmaan runsaasti palautetta,lahjoja ja kysymyksiä. – Saan 50 sähköpostia päivässä. Minulle lähetetäänmyös paljon sitruspuristimia, koska monet katsojat näyttävät inhoavantapaani puristaa hedelmistä mehu käsin, Tina nauraa. Ohjelman alkuaikoinaTina sai paljon moitteita liiasta kerman, suolan ja voin käytöstä.

– Reseptejä tehdessäni minun on soiteltava kauppaketjuihin javarmistettava, että raaka-aineita saa marketeista ympäri Ruotsin. Aterioitaon myös kevennettävä, koska arkiruuan on oltava terveellisempää kuinharvemmin nautittavan ravintolaruuan, Nordström pohtii. Lisäksi hänkannustaa kotikokkeja muokkaamaan reseptejä haluamaansa suuntaan. – Josreseptissäni on kolme desiä kermaa, voi kotikokki valita desin kermaa jaloput maitoa. Suolan ja rasvan määrää voi halutessaan helposti vähentää.Älkää seuratko reseptejä orjallisesti, Tina parahtaa.

Kansainvälisiä raaka-aineita

Raaka-aineiden kotimaisuus tai alkuperä eivät ole Tina Nordströmin mukaanhänellä mielessä reseptejä tehdessään tai tv-ruokaa laittaessaan. -Valitsen parhaat raaka-aineet, tulivatpa ne mistä vain. Käytän tokimielelläni ruotsalaisia tuotteita, mutta niitä ei aina ole saatavilla, hänsanoo.

Tosin Tinan ohjelmien jälkeen ruuissa käytetyt raaka-aineet saattavatloppua kaupoista kokonaan. Vaniljatangot loppuivat taannoin kaupoista kokoRuotsissa, kun Tina oli valmistanut ohjelmassaan aitoa vaniljasokeria. Hänkertoo itsekin pudonneensa omaan ansaansa, kun oli seuraavalla viikollayrittänyt tuloksetta ostaa vaniljatankoja kotikeittiöönsä. Nykyään ohjelmanreseptit lähetetään viikkoa etukäteen Ruotsin sadalle suurimmalleruokakaupalle.

Reseptejä ja tarinoita

Ruotsissa Tina Nordströmistä on muutamassa vuodessa tullut ilmiö, jokapäihittää kaima Tina Turnerin tunnettuuden. Hänen ja juontajapari TOMASTENGBYN vetämä Mat med Tina -ohjelma näkyy Suomessa nimellä Tinankeittiössä. Ohjelmaa esitetään myös Norjan ja Tanskan televisioissa.Julkkiskokki on kirjoittanut kolme keittokirjaa, joista uusin ”Tina”ilmestyi Ruotsissa syyskuussa. Suomeksi on käännetty ensimmäinenkeittokirja ”Tinan keittiössä”, joka ilmestyi syksyllä Otavan kustantamana.Kirjaan on koottu 50 tv-ohjelmasta tuttua ruokaohjetta sekä Tinanomaelämänkertaa kokintaipaleelta.

Tinan mukaan kirjan teko lähti hinnasta. Hän halusi, että kirja maksaisikorkeintaan 200 Ruotsin kruunua eli noin 22 euroa. Summalla on saatu aikaanmonipuolinen ja raikkaasti kuvitettu keittokirja. Resepteihin jamenu-ehdotuksiin tarvitaan kylläkin varsin paljon erilaisia raaka-aineita,joista läheskään kaikkia ei löydy suomalaisista lähikaupoista, useimmistamarketeista ja halleista kylläkin. Kääntäjä ELINA JYVÄS on lisännyt Suomeakoskevia saatavuustietoja, jos ne poikkeavat ruotsalaisista. (Finfood)