Kesäkuun nimikkokasveilla rehevä kukinta

Kesäkuun nimikkokasveiksi on valittu huumaavasti kukkivat pimpinellaruusut ja kirkkaina hehkuvat tyräkit. Molemmista kesäkuun kukkijoista useat lajit ja lajikkeet ovat suomalaisille tuttujakin tutumpia, todellisia perinnekasveja. Uusiakin lajikkeita innokkaille kasviharrastajille kuitenkin löytyy.

Juhannusruusu tutuin pimpinellaruusu

Ehkä tunnetuin pimpinellaruusu on juhannusruusu, Rosa pimpinellifolia ¹Plena¹. Sen runsas kukinta liittyy välttämättömänä osana juhannuksen aikaan, ja tuoksu herättää muistoja vuosien takaisista kesistä. Tiheäversoiset pensaat eivät vaadi kasvupaikaltaan paljoa. Juhannusruusu on sopeutunut pohjoisiin olosuhteisiin ja se kestää kovatkin pakkastalvet kukinnan heikentymättä.

Muita perinteisiä pimpinellaruusuja ovat mm. papulanruusu ¹Papula¹ ja suviruusu ¹Poppius¹, joista kummallakin on viehättävät vaaleanpunaiset kerrotut kukat. Lisäksi viljelyyn on tulossa useita paikallisesti tärkeitä löytöruusuja.

Morsionruusu ¹Juhannusmorsian¹ oli viime vuonna vietetyn Ruusun vuoden nimikkoruusu. ¹Juhannusmorsiamen¹ kukinta alkaa yleensä kesäkuun lopulla. Avautuvassa kukassa on herkän vaaleanpunainen väri, joka myöhemmin haalistuu.

Pimpinellaruusuja voi istuttaa yksittäispensaiksi tai suuriin ryhmiin. Erityisen hyvin massaistutukset sopivat rinteisiin, sillä juurivesoja muodostavat kasvustot sitovat nopeasti maata. Yhdistämällä eri pimpinellaruusulajikkeita saadaan näyttäviä ryhmiä, joissa kukintaa riittää kesäkuun puolivälistä heinäkuulle asti.

Tyräkin keltainen väri hehkuu kukkapenkin aurinkona

Alkukesästä runsaasti kukkiva kultatyräkki, Euphorbia polychroma, on näyttävä pallomainen kasvi perennaryhmissä ja kivikkopuutarhassa. Toinen paahdetta hyvin kestävä perinteinen tyräkki on tarhatyräkki, Euphorbia cyparissias, joka on tuttu myös kuusityräkin nimellä. Se kukkii alkukesällä. Molemmat viihtyvät niukkaravinteisessa maassa.

Rantatyräkki, Euphorbia palustris, on noin metrin korkuinen kosteiden paikkojen kasvi. Se viihtyy runsasravinteisessa maassa. Aikaisin versovana ja kauan kukkivana se on näyttävä yksittäis- ja ryhmäperenna. Rantatyräkin oranssinpunainen syysväri on perennojen joukossa harvinaisen voimakas.

Kuukauden kasvit valitsee Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kuukaudelle nimetään puuvartinen kasvi ja perennalaji tai -suku. Valinnalla halutaan nostaa esiin kestäviä ja ajankohtaisia kasveja sekä muistuttaa, että puita, pensaita ja perennoja voi istuttaa koko kasvukauden ajan.