Yrteillä makua arkeen

Suomalaiset ovat opetelleet viimeisten vuosien aikana käyttämään tuoreita yrttejä. Tällä hetkellä me syömme kuitenkin vain 160 grammaa erilaisia yrttejä vuodessa henkeä kohti. Tutuimmat ovat edelleen tilli ja persilja. Suosituimmuusjärjestyksessä kolmannelle sijalle on noussut vauhdikkaasti basilika, jota on opittu käyttämään niin sellaisenaan leivän päällä kuin tomaatin kanssa salaateissa. Basilika maistuu yhä useammin myös yrttiöljyissä ja pestokastikkeissa. Yrttivalikoimaa kannattaa edelleen laajentaa, jolloin voi tutustua yhä monipuolisempaan makumaailmaan. Kotimaiset Kasvikset ry:n yrttiviikko vietetään viikolla 14 (31.3.-6.4.2003).

Tavallinen arki muuttuu maistuvammaksi tuoreiden yrttien avulla. Esimerkiksi perussalaattiin saa helposti lisämakua, kun sinne silppuaa tuoreita yrttejä makumieltymyksen mukaan. Tavallisesta arkiruoasta, esimerkiksi uunissa lämmitetystä pitsasta, saa herkullista, kun lämpimän pitsan päälle levittää italialaiseen tapaan esimerkiksi tuoretta oreganoa tai Rucolaa. Myös muut valmisruoat muuttuvat maistuvammiksi ja viimeistellymmiksi, kun niitä ryyditetään tuoksuvalla yrttisilpulla ennen tarjoilua. Keittojen ja wokkiruokien makuilme kohentuu myös selvästi, kun valmistuksen loppuvaiheessa mausteeksi lisätään esimerkiksi korianteri-, kynteli- tai rakuunasilppua.

Tuoreita yrttejä voidaan käyttää myös kaikissa niissä ohjeissa, missä annostus on annettu kuivatuille mausteyrteille. Kun ohjeessa suositellaan teelusikallista kuivattua yrttiä, vastaa tämä kukkurallista ruokalusikallista hienoksi hakattua tuoretta yrttiä. Suomalaisissa ruokaohjeissa mietojenkin yrttien käyttö on ollut perinteisesti varovaista. Ohjeiden annostusta voi lisätä varsinkin, jos ruokailijat ovat tottuneita mausteiden käyttäjä. Yrttien silppuaminen käy kätevimmin keittiösaksilla, terävällä veitsellä tai yrttihakkurilla.

Muuntautuva yrttiöljy sopii pöytämausteeksi

Yrttiöljy antaa makua ja värikkyyttä moneen ruokaan. Useimmin öljyissä käytetyt kasvikset ovat basilika ja rucola, mutta öljyyn voi käyttää maun mukaan kaikkia muitakin yrttejä seoksena tai sellaisenaan. Yrttiöljy on helpointa valmistaa tehosekoittimella. Yrttisilpun päälle kaadetaan ruokaöljyä, hiukan suolaa ja mustapippuria, minkä jälkeen tätä seosta pyöräytetään sekoittimella pari minuuttia. Yrttiöljy on maukasta sellaisenaan leivän päällä, salaatin seassa tai vaikkapa kalaruoan tai kuullotettujen kasvisten kastikkeena. Yrttiöljy säilyy jääkaapissa noin viikon.

Yrtit sisältävät runsaasti erilaisia terveyttä edistäviä aineita. Muiden vihreiden kasvien tavoin ne ovat hyviä antioksidanttien lähteitä, mutta näiden lisäksi yrtit sisältävät myös esimerkiksi K-vitamiinia ja pieniä määriä kolesterolitasoa alentavia steroleja sekä erilaisia bakteerien ja virusten toimintaa estäviä aineita. Yrttien eteeristen ainesosien tiedetään helpottavan muun muassa hengitystietulehduksien oireita.

Herkät tuotteet säilytettävä oikein

Parasta ruukkuyrteissä on niiden tuoreus kuluttajalle kotiin saakka sekä säilyvyys vielä kotonakin. Tuoreiden yrttien säilytys kotona onnistuu parhaiten yrttiruukussa tai vesilasissa, jonka pohjalla on aina tikka vettä. On tärkeää, että ruukun multa ei pääse täysin kuivumaan. Varsinkin kuivassa huoneilmassa herkät tuoreyrtit lakastuvat helposti, minkä vuoksi muovikäärettä ei kannata poistaa heti kotona, koska se suojaa haihdutukselta. Jääkaappi on myös hyvä säilytyspaikka kaikille muille yrteille paitsi basilikalle ja sitruunamelissalle, jotka molemmat ovat kylmänarkoja. Tämä on hyvä ottaa huomioon myös, kun näitä tuotteita tuo kaupasta kotiin. Kaikki yrtit on hyvä pakkasilla suojata muovipussilla ja kuljettaa suljetussa lämpöeristetyssä kassissa. Myös pakasteosastolla myytävät kylmäkassit suojaavat herkkiä yrttejä kylmältä, kunhan ei laita pakasteita samaan kassiin.

Yrttifakta:Vuonna 2001 yrttejä viljeltiin yhteensä 678 000 kiloa, lisäksi ruukuissa yrttejä viljeltiin yhteensä 10 968 000 kappaletta. Lisäksi Suomeen maahantuodaan talviaikana etenkin tilliä Espanjasta ja Italiasta, sekä muita mausteyrttejä pääasiassa Israelista.