Kalsiumin puutos mansikan kasvihuoneviljelyssä

”Kalsiumin puutus kasvihuonemansikan viljelyssä aiheuttaa lehdissä epämuotoisuutta ja kukkien kehityshäiriöitä. Kukkien kehityshäiriöiden seurauksena ovat epämuotoiset ja kehittymättömät marjat. Ilmiötä on tavattu tänä keväänä kasvihuonemansikkaviljelmillä, totea vanhempi tutkija SAILA KARHU Maatalouden tutkimuskeskuksesta.

Saila Karhu oli juhannuksen alla mukana Lissabonissa mansikkaa käsittelevässä EU:n yhteistyöhankkeen kokouksessa. Belgialainen FILIP LIETEN alusti kalsiumin puutoksesta kasvihuonemansikan viljelyssä. Saila Karhu merkitsi muistiin olennaisimmat asiat alustuksesta.

Kalsiumin puutos näkyy mansikan lehden ryppyisyytenä. Lehden kärki on tylppä ja tummunut.

Kalsiumiin puutos aiheuttaa kukkien kehityksessä häiriöitä. Verholehdet tummuvat, emit ovat kehittymättömät, tummat ja mustuneet. Heteet ovat myös kehittymättömät, tummat ja mustuneet. Kukkien häiriöiden seurauksena kehittymättömiä tai epämuotoisia marjoja

Kalsiumin puutos on yleistä keväällä kasvihuoneissa ja tunneleissa, ei juurikaan avomaalla. Frigo-varastoiduissa suurikokoisissa taimissa ja erityisesti odotuspetitaimissa ilmiö on yleistä. Jos kasveissa isot lehdet, kalsiumin tarve normaalia suurempi, sillä juuret eivät toimi tarpeeksi tehokkaasti. Pienikokoisemmissa taimissa ja paakkutaimissa puute harvinaisempaa kuin odotuspetitaimissa.

Kalsium kulkee kasvissa sen ottaman veden mukana. Kalsiumin ottoa estää:1) Kasvualusta:
– Kasvualustan korkea johtoluku, alusta tiivis, liikaa lannoitettu
– Kasvualusta suuri ammoniumtyppi-, magnesium- tai kaliumpitoisuus
– Kasvualustan matala kosteus

2) Ympäristöolot
– Kasvua lisäävät ympäristöolot altistavat kalsiumin puutteelle:
– Korkeat ilman suhteellinen kosteus, lämpötila, hiilidioksidipitoisuus
– Pitkän päivän olosuhteet, korkea valotaso

Kalsiumpuutteen ehkäisy:
– Kasvi pitää saada haihduttamaan riittävästi vettä, juuristossa juuripaineen pitää ”vetää” vettä riittävästi juuristoon:
– Tunneli tms. suljetaan illalla, jotta kosteus lisääntyy ja juuripaine kasvaa.
– Tunnelia tms. tuuletetaan päivällä, pilvisenä päivänä lämmitetään ja tuuletetaan, jotta kasvien haihdutus lisääntyy.
– Aurinkoisina päivinä pyritään välttämään suuria ilmankosteuden muutoksia: Sumutus vain jos alle 60 % ilman kosteus. Huolehditaan kuitenkin riittävästä kastelusta.

Ongelma koskee nimenomaan taimivaihetta:
– Ensimmäiset lehdet sekä ensimmäiset kukat ovat yleensä ne, jotka vaurioituvat!
– Taimet pitäisi totuttaa kasvuun ja tunnelia tuulettaa riittävästi. Juuripaineen pitäisi olla niin voimakas yöllä, että aamulla lehtien kärjissä näkyisi kasvien erittämät ”kastepisarat”.”