Pellavan terveysvaikutuksia todistetaan

Pellava on hyvä esimerkki monikäyttöisestä kasvista, jonka viljelyyn jatuotekehitykseen tulisi panostaa. Pohjoiset kasvuolot suosivatterveysvaikutuksiltaan korkeatasoisen pellavan tuotantoa, kertoi MTT MARJOKESKITALO öljypellavan terveysvaikutuksia ja uusia innovaatioitakäsitelleessä seminaarissa Kauhajoella.

Öljypellavan soveltuvuudesta Etelä-Pohjanmaalle puhunut Keskitalomuistutti, että pellavan terveysvaikutteisiin ominaisuuksiin voidaanvaikuttaa viljelyteknisesti. Pellavan siemen sisältää useita terveyteenedullisesti vaikuttavia komponentteja; rasvahapot, musiini eli pellavalimaja fenoliset yhdisteet kuten lignaanit.

Suomessa on olemassa paljon kliinisesti tutkittua tietoa pellavasta.Seminaarissa korostettiin, että niin yritysten kuin tutkimuslaitostenkinon tehtävä vielä paljon lisätutkimuksia ja yhteistyötä, jotta tuotteetsaavuttavat kuluttajien tietoisuuden ja terveysvaikutukset kansassaalkavat näkyä.

Innovaatioita jo runsaasti

Pellavan ainesosia on jo runsaasti sovellettu elintarvikkeisiin.Eturintamassa ovat mm. paljon tutkimustoimintaa tehneet yritykset ElixoilOy Somerolta, HK:n Ruokatalo ja Oy Linseed Protein Finland LtdKauhajoelta.

Seminaarin yhteydessä oli esillä uusimpia innovaatioita ja tuotekehityksentuloksia. Näistä uusimpia ovat kauhajokisen LinoLuomuksen hyviärasvahappoja sisältävät salaattikastikkeet sekä Korpelan myllynkaura-pellavaseos, josta saa helposti terveellistä puuroa.

LKT SIMO TARPILAn esitelmä omine hoitokokemuksineen antoi lisäpotkuapellavaa sisältävien elintarvikkeiden tuotekehitykseen. Simo Tarpila ontehnyt pioneerityötä mm. pellavaa sisältävien HK:n Linobene -tuoteperheentuotteiden vaikutusten kliinisessä tutkimuksessa.

Tilaisuuden järjestelyistä vastannut Potkua Pellavasta -hanke etsii lisääpellavasta kiinnostuneita yrittäjiä. Suupohjan alueesta on kehittymässämerkittävä pellavan osaamiskeskus; tutkimustoimintaan on satsattuvoimakkaasti ja alueella viljellään öljypellavaa lähes 500 hehtaarilla.