Turun puutarhamessuilla kiehtovat kukka-asetelmat

Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa vietetään 11.-14. huhtikuuta puutarhan juhlaa.Puutarhan Kevät 2002 -messut ovat Suomen tämän vuoden suurimmat puutarha-alan messut ja massiivisuus näkyy mm. kukkivien kukkien määrässä. Kymmenet tuhannet kukat on esikasvatettu syksystä lähtien niin, että messuaikana ne ovat täydessä lumovoimassaan. Kukkien näkyvimpänä edustajana on ruusu, josta on esillä useita lajikkeita. Myös sipulikukat ja koristepuut näkyvät messujen yleiskoristelussa voimakkaasti. Puutarhan Kevät -messut järjestetään Turussa joka toinen vuosi.

Kukkivat messuhallit aikaansaadaan alan järjestöjen yhteistyöllä. Kauppapuutarhaliiton V-S piiri, Aura Trägårdsvänner, Suomen Kukkakauppiasliiton V-S piiri ja Lounais-Suomen Puutarhayhdistys ovat huolehtineet siitä, että messuvierailla riittää nähtävää ja haisteltavaa. Messujen kukkahallissa nähdään veden ja tuoksujen leikkiä. Luvassa on silmiä hivelevä näky, joka paljastuu messuyleisölle torstaina. Visuaalisen yleisilmeen luonnista vastaa monien vuosien kokemuksella Marcus von Weissenberg.

Koristeellisuus ja visuaalisuus lähtökohtana

Uutta tämän vuoden messutapahtumassa on mm. se, että kukkaloistoa on nähtävissä kaikissa neljässä messuhallissa. Varsinaisen kukkahallin, A-hallin lisäksi, asetelmia on jokaisessa kokonaisuudessa.

Somistuksesta myös kilpaillaan. Asialla ovat alan puutarhaoppilaitokset – Yrkeshögskolan Sydväst, Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto sekä Varsinais-Suomen Maaseutuoppilaitos- jotka saavat näyttää multaiset kyntensä yleiskoristelukisassa. Messuilla yleisöä auttaa myös kasvitohtori, jonka reseptejä ja neuvoja saa käydä vapaasti kyselemässä. Osastolla vierailee useita asiantuntijoita.

Messuilla on muutamia näyttelyitä, joista yksi on puutarha-aiheinen postimerkkinäyttely.

Kukkatavoista luennoidaan

Oleellinen osa messujen sisältöä ovat luennot. Tällä kertaa messuilla puhutaan mm. ruusuista, ruusun vuoden kunniaksi. Aiheena on jaloruusun valinta, istutus ja hoito. Messujen luennoilla paneudutaan myös puutarhasuunnitellun nikseihin. Kaukoitä näkyy messuohjelmassa. Ylipuutarhuri Arno Kasvi kertoo aiheesta: Minkälainen on sinun puutarhasi. Arno Kasvi on myös koonnut valokuvanäyttelyn turkulaisista puutarhoista. Mukana on kuvan lähettäneiden parhaimmisto.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) asiantuntijoilta kuullaan useita luentoja. Tapakouluttaja Helena Valonen puhuu kukkien käytöstä ja niihin liittyvistä käytöstavoista. Kukkien historia, legendat, kukkien ojentamistavat ja kulttuurierot ovat Helena Valosen kerronnan aiheina.
– Liian paljon ojennetaan pieniä ja vaatimattomia kimppuja, koska meillä suomalaisilla on tapana vähätellä, kirjoja kirjoittanut tapakouluttaja toteaa.

Valosen mukaan ojennettavien kukkien tulisi olla näyttäviä, kauniita ja saajansa arvoisia.Luovuutta, mielikuvitusta ja omaleimaisuutta sietäisi olla kukkien asettelussa kosolti enemmän.
– Esimerkiksi ravintolassa näkee hyvin sen, mikä tällä hetkellä on trendikästä. Lähes joka ravintolassa on pöydällä maljakossa yksi gerbera.

Hotelleihin ja yleisiin tiloihin Valonen kaipaa enemmän kukkaloistoa, esim. vastaanottotiskit ovat usein paljaita, eikä kukka-asetelmia näy.Luonnonkukkien arvostus on Suomessa vielä kovin pientä.
– Vaikka meillä on luonnon oma kukkakauppa koko kesän auki!

Tapakouluttaja Helena Valosen oman suosikkilistan kärjessä koreilevat luonnontuotteet: valkovuokot.

Saarimökki ja kalustekilpailu

Messuilla on oma hallikokonaisuutensa myös piha-, ranta- ja mökki-teemoille. Hallissa esittäytyy mm. Turun Ammattikorkeakoulun saarimökki. Mökki on kokonaisuudessaan sisustettu ja henkii 50-lukulaisuutta.

Teemaan sopien on järjestetty myös arvostettu kilpailu, jossa parhaan pihapiirituotesarjan suunnittelija palkitaan. Sarjan ytimen muodostavat kalusteet, kuten pöydät, tuolit ja penkit. Lisäksi sarjaan voi kuulua koristeaidat, seinäkkeet, kukka-astiat, aurinko- tai grillikatokset, pihalaatat, lasten leikkivälineet, postilaatikkotelineet, koriste-esineet maahan tai rakennuksen seinään jne.- vain mielikuvitus on kattona. Kilpailu ratkeaa messusunnuntaina.

Kotipuutarhurien kasseihin löytyy messuilta mm. kukkien siemeniä, kukkasipuleita suoraan Hollannissa, laitureita ja pihalaattoja.