Aurinkokuivattujen tomaattien laatu vaihtelee

”Välimeren keittiön suosio on tuonut aurinkokuivatut tomaatit myössuomalaiseen ruokapöytään. Kauppojen hyllyillä on valinnanvaraa useampiakineri tuotemerkkejä, joiden laadussa on kuitenkin selviä eroja, paljastaatuoreen Kuluttaja-lehden testi. Testin mukaan selviä laatueroja onhavaittavissa tuotteiden tomaattisuudessa, mausteisuudessa, rakenteessa jaerityisesti suolan määrässä.

Valtaosa Suomeen tuoduista tomaateista on italialaisia. Useimmat tuotteeton säilötty kuivaamisen jälkeen öljyyn, joka on tavallisestiauringonkukkaöljyä. Tavallisia mausteita ovat yrtit ja valkosipuli.Lisäaineiden käyttö on aurinkokuivatuissa tomaateissa varsin hillittyä,yleisimmin käytetty lisäaine on sitruunahappo.

Suolaa huimia määriä
Kuluttaja-lehden testissä vertailtiin 16 erilaista aurinkokuivattuatomaattimerkkiä. Tuotteista kolme arvioitiin hyväksi. Parhaatkokonaispisteet sai irtomyynnissä oleva italialainen De Bontade Pomodorialla calabrese. Muita hyviä olivat turkkilainen Svansø Välimeren keittiö jaitalialainen Castellino. Testin jumboksi jäi italialainen Minasso, jonkalaatu arvioitiin vain välttäväksi. Minasso oli nahkamaisen sitkeä, muttaeniten kritiikkiä aiheutti sen suolaisuus. Suolaa oli peräti 19,1prosenttia. Muut testitomaatti saivat arvosanan tyydyttävä.

Testin vähäsuolaisimpia olivat kreikkalaiset Royal Tsatsoulis Bros-tomaatit, joissa suolaa oli vain 0,3 prosenttia. Muiden tuotteidensuolapitoisuudet vaihtelivat 1,2 – 10,6 prosentin välillä. Testin mukaansuolamäärien huimat erot osoittavat, että aurinkokuivatun tomaatin eitarvitse olla tönkkösuolattu maistuakseen ja säilyäkseen.

Lisätietoja: Kuluttaja-lehti 2/2002″