Rumat kasvikset komeilevat K-kaupan hyllyssä

rumatkasvikset620Keskon verkkosivuilla kyseltiin, joko olet kuullut rumista kasviksista? Nyt niitä saa Helsingin K-supermarket Lauttasaaresta, K-citymarket Malmilta ja Vantaan K-supermarket Hakunilasta. Pari viikkoa sitten rumat kasvikset otti valikoimiinsa Jounin kaupan kauppias Sampo Kaulanen.

Rumia kasviksia myyvien K-kauppojen valikoima on monipuolinen: tarjolla on paitsi käyriä kurkkuja, myös perunaa, tomaattia ja kaalia. Kaikki tuotteet ovat kotimaisia.

Kasvisten laatuvaatimukset ja merkinnät ovat lakisääteisiä. Ulkonäöltään poikkeavia kasviksia ei luokitella lainkaan tai ne luokitellaan 2. luokkaan. Muodokkaiden merkittävin ero kauniisiin kavereihinsa on juuri ulkonäkö – ja hinta. Maussa ei ole eroa. Rumat kasvikset myydään asiakkaille edullisempaan hintaan.

Ilmiö sai Suomessa huomiota sosiaalisessa mediassa, kun ranskalaisen kauppaketjun Intermarchén video rumista kasviksista levisi kesällä. Monet kuluttajat innostuivat kysymään, eikö rumia kasviksia voisi myydä Suomenkin ruokakaupoissa.

Suomessa rumia kasviksia hyödynnetään jo nyt paljon teollisuudessa. Esimerkiksi Pirkka Luomu porkkanasoseen valmistuksessa käytetään porkkanoita, jotka eivät täytä tasakokoisuuden vaatimuksia.

 

Irmeli Vinnikainen

Irmeli Vinnikainen Orastava Aurinko Oy:stä myi värikkäitä porkkanoita Herkkujen Suomi -tapahtumassa. Epämuotoiset porkkanat hän myi taideporkkanoiden nimellä 4 euron kilohintaan, kun samaan aikaan Helsingissä oli Taiteiden yö -tapahtuma.

Katso video youtubesta: Intermarché – ”Inglorious Fruits and Vegetables