Vipu veti vioista huolimatta

Tänä keväänä noin 60 % viljelijöistä teki tukihakemuksensa sähköisesti viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipussa. Sovellus sai ennätysmäärän käyttäjiä, kun sähköisen hakemuksen jätti yhteensä 34 529 maatilaa. Viljelijöiden päätukihaku päättyi torstaina 8.5.

Viljelijöiden päätukihaku päättyi aiempien vuosien tapaan huhtikuun lopussa, mutta Maaseutuvirasto jatkoi hakuaikaa maa- ja metsätalousministeriön määräyksestä 8.5. asti. Syynä hakuajan pidentämiselle olivat tukihakupalvelussa ilmenneet tekniset toimintahäiriöt. Muun muassa kirjautuminen ruuhkautui suuren käyttäjämäärän takia.

– Viljelijöiden aktiivisuuden ja neuvojien sekä avustajien hyvän työn ansiosta sähköisen tukihaun määrä kasvoi järjestelmän teknisistä häiriöistä huolimatta. Saamamme palaute on ollut aiheellista ja otamme sen huomioon valmistautuessamme ensi vuoden tukihakuun. Maatalouspolitiikan uudistuminen ja ohjelmakauden vaihtuminen asettaa ensi kevään tukihaulle uusia haasteita, ylijohtaja Leena Tenhola sanoo.

Kylvöalojen muutokset vipuun

Vipu-palvelu sai tänä keväänä uuden ulkoasun ja uusia ominaisuuksia. Päätukihaun lisäksi uudistuneessa palvelussa on kevään aikana ollut mahdollista hakea kasvihuonetuotannon tukea ja kansallisten kotieläintukien ennakoita. Ennakoita haki sähköisesti noin 53 prosenttia tuenhakijoista. Myös ensimmäistä kertaa sähköisesti haettavissa ollut kasvihuonetuotannon tuki innosti lähes puolet hakijoista Vipu-palvelun käyttäjiksi.

Vipu-palvelu on auki myös päätukihaun jälkeen. Viljelijät voivat tehdä Vipu-palvelussa ilmoituksen hakuajan jälkeen tapahtuneista kylvöalojen muutoksista 27.5.–16.6.2014. Muutoshaun aikana on mahdollista tehdä myös sähköisiä lohkojen rajakorjauksia.