Puutarha-Sanomat: Viranomaiset testiin

Juuri ilmestyneessä Puutarha-Sanomat -lehden pääkirjoituksessa todetaan, että viljelijäväestö vähenee, mutta heitä valvovien viranomaisten määrä kasvaa.

– Viljelijät ovat monenlaisen valvonnan ja arvioinnin kohteena. Tiloilla pyörii tiuhaan viranomaisia utelemassa ja mittailemassa. Yrittäjien tulisi raskaiden työpäivien päälle jaksaa tehdä ilmoituksia, selityksiä ja selvityksiä. Yrittäjyys hallitaan hengiltä, kirjoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.

– Viljelijät ovat ahdistuneita, kun heitä valvotaan potentiaalisina rikollisina. Viranomaisilla on käytössä järeät sanktiot, sillä pienestä tahattomasta virheestä tai puutteesta voidaan viljelijälle langettaa moninkertaiset taloudelliset seuraamukset kioskimurron tekijään verrattuna.

– Viljelijät joutuvat selviytymään myös työnantajan vaativista velvoitteista. Marjatilalla voi olla satakin ulkomaista poimijaa, joiden eduista viljelijän on huolehdittava. On noudatettava työehtosopimusta ja työlainsäädäntöä yhtä tarkasti kuin suuryityksessä.

Pääkirjoituksen mukaan työnantajan on järjestettävä työterveyshuolto, on tehtävä työvuorolistat 4 viikoksi eteenpäin, vaikka säitä ja poimintatöitä ei voi ennustaa ja on pidettävä työaikakirjanpitoa, vaikka käytössä olisi urakkapalkka.

– Ulkomaisen työntekijän palkasta tulee pidättää lähdevero ja hänestä täytyy maksaa eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut, vaikka työntekijä tuskin niistä koskaan tulee hyötymään.

– Tänä vuonna kohtuuttoman kovan lähdeveron sijaan ulkomainen työntekijä voi hakeutua progressiivisen verotuksen piiriin. Hänellä tulisi olla kotimaansa verottajan todistus tai muu luotettava selvitys aiemmista tuloista, jotta Suomen verottaja voisi määrittää pidätysprosentin.

– Tämä vuosi on veroviranomaisten testivuosi. Heidän tulisi pystyä joustavasti käsittelemään noin 10 000 ulkomaisen poimijan ja muun maataloustyöntekijän verokorttihakemukset. Jos halua ja ymmärrystä on, homma tulee hoitumaan. Jos veroviranomainen haluaa tukeutua tiukasti pykäliin, tuskin kukaan ukrainalainen tai venäläinen verokortin hakija pystyy ”luotettavasti selvittämään” aiempia tulojaan. Jäykkyydestä ja joustamattomuudesta ei kuitenkaan viranomaista voida rangaista: kun ei tee mitään ei tee virkavirhettä.

Lehdessä on jälleen tuhti paketti ajankohtaisia artikkeleita.

• Tomaatista niukkuutta markkinoilla

• Tilastot osoittavat: Puutarhatuotanto keskittyy

• Sähkönhinta jatkoi laskua, toteaa Arto Peltola Skapat Energiasta.

• Varhaiskaalia kasvaa jo avomaalla, Martti Repo ja Reijo Rönkkönen istuttivat kaalia jo huhtikuun alussa Sulkavalla.

• Venäjä luo epävarmuutta peruna-alalle, toteaa Jaakko Rahko HZPC Sadokas Oy:stä.

• K-citymarket Ruoholahden kauppias Tero Huhtala: Valikoimaa, valikoimaa, valikoimaa!

• Maunulaan avattiin uusi S-market , haastattelussa apulaispäällikkö Sami Koski. HOK-Elanto on toiminut 10 vuotta, toimitusjohtaja Matti Niemen vuosikatsaus.

• Lidl kasvatti markkinaosuuttaan, K-ryhmällä miinusta. 2010-luvun trendinä ovat erikoismyymälät. Lähikauppa ja Lidl pioneereina lähimaksamiseen.

• Kaalinviljelijä ja lampuri Tuomas Kekki Vihdistä: Byrokratia puristaa yrittäjää.

Jarmo Röppänen 50 v ja Marja-Suomen Taimituotanto Oy 20 v: Oma viljely tukee taimi- ja tarvikekauppaa.

• Progression testaus poimijoiden verotuksessa alkaa , Eeva Leppänen Suonenjoen Seudun Marjanviljelijöistä ja Hannu Salo HML:stä ihmettelevät, onnistuuko.

• Närpiön Vihannes osuuskunta uudistui : uusi tuotemerkki, uudet tuotteet, pakkaukset ja värit, uusi asiakaslähtöinen ajattelu. Stefan Skullbacka ja Jonas Lundström panivat tuulemaan.

• Henkilökohtaista palvelua Steelmarkilta, lupaa Mikael Sjöbacka .

• Lindin keittiön uusi tomaattikirja, Maria Bergin reseptit ihastuttavat.

• Luvassa varhaista vihannessatoa – mansikalla talvivaurioita, haastattelussa Jari Suominen, Sakari Heikkilä ja Timo Mäkinen. Jarvenkylä Oy:n uudet toimitilat on avattu.

• Männistön Puutarhalta kesäkukkia tukkuihin, haastattelussa Sakari Makkonen. Polarthermin lämminilmakehittimien hyötysuhde on yli 90 %, kertoo Pasi Anttila.

• Entinen suunnistaja Liisa Peltola, aktiiviaikana nimellä Veijalainen arvostaa kasvisten laatua.

• Kiteeläinen Ismo Ruutiainen aloitti marjanviljelijöiden puheenjohtajana.

Voit lukea lehden näköispainoksen TÄSTÄ LINKISTÄ 5 € hintaan, jonka voit maksaa turvallisesti verkkopankissa tai luottokortilla.

Voit myös tilata Puutarha-Sanomat edulliseen hintaan tästä linkistä