Puutarha-Sanomissa on luomuaiheita

Juuri ilmestyneessä Puutarha-Sanomissa on teemoina luomu ja puutarhaopetus. Pääkirjoituksessa Jouko Tikkanen näkee, että markkinoilta tulee uskonvahvistusta puutarha-alan tulevaisuudelle.

– Suomen puutarhatalous on markkinoiden käsissä. Näin sanoo professori Jyrki Niemi MTT:stä, sillä tukipolitiikan merkitys pienenee. Kukaan puutarha-alalla ei ole tukipolitiikan autuuteen koskaan uskonutkaan, vaan toiveena on aina ollut, että toimeentulo saataisiin aidosti tuotteiden myynnistä.

– Puutarha-Sanomien tässä numerossa on useita esimerkkejä, jotka rakentavat luottamusta markkinoihin. Ruokakesko on järjestämässä ”Sinivalkoinen jalanjälki” -kampanjaa, jossa kaupparyhmittymä on itse sisäistänyt, että tätä maata ei kestävästi rakenneta tuonnilla, vaan omalla tuotannolla. Tämä ymmärrys on kampanjan avulla tarkoitus siirtää kuluttajien jokapäiväisiin valintoihin, todetaan pääkirjoituksessa.

Puutarha-Sanomien mukaan satovahinkolaista ollaan luopumassa.

– Puutarhaviljelijät eivät koskaan olekaan olleet siihen tyytyväisiä, sillä sen piiriin ovat päässeet vain teollisuuden sopimusviljelijät, ja heistäkään ei juuri kukaan ole järjestelmästä kostunut, vaikka kasvustot ovat uponneet tulviin.

– Tarkoitus on kehittää vakuutuspohjainen satovahinkojärjestelmä. Riskien arvioiminen, vakuutusmaksujen määrittäminen ja korvausperusteiden luominen ei ole helppo tehtävä, kun viljelykasveja on kymmenittäin ja tuotanto-olosuhteet vaihtelevat tila tilalta. Markkinat lopulta määrittänevät oikeat perusteet.

– Kasvihuonevihannesten talvihinnat ovat nyt olleet tasolla, joka kattaa tuotantokustannukset – kerrankin. Tomaatin ja kurkun kuluttajahinnat ovat olleet 5 euron kahta puolen, kun tuottajat ovat saaneet noin 3 euroa. On helposti arvattavissa, että nämä hinnat eivät ole pysyviä, vaan ne tulevat vielä rajusti putoamaan keväällä.

– Kuitenkin 5 euron kuluttajahinnat osoittavat, että kotimaiset talvivihannekset ovat hintansa väärtejä. Kuluttaja valitsee puhtaan, tuoreen ja maukkaan kotimaisen vihanneksen, vaikka kaupan tiskissä on vierellä tarjolla puolet halvempi espanjalainen vihannes, kirjoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.

Puutarha-Sanomat nro 2/2014 sisältönä on jälleen paksu lukupaketti.

Puutarhatalous on markkinoiden käsissä, toteaa professori Jyrki Niemi. Laskentapäällikkö Arto Latukka ennustaa, että puutarhatiloja putoaa pois pelistä vielä 660 kappaletta vuosikymmen loppuun mennessä.

Satovahinkokorvaukset poistuvat vuonna 2016, professori Sami Myyrä ei näe sitä tappiona.

Kurkkupula on helpottumassa, lupaa Niclas Hulholm Korsnäsistä.

Vuoden Hevi-kauppa on nyt haussa, ilmoittautumiset helmikuun loppuun mennessä.

KTT Pertti Luukkaisen strategioiden osa 7: verkostoitumista ja hybridiä?

Venäjä avautuu siemenperunalle – ruokaperuna on painimessa, haastattelussa Pekka Honkala.

Tattari on vuoden maatiaiskasvi.

Sähkön vienti Viroon nostaa hintaa, analysoi Asko Peltola Skapat Energia Oy:stä.

Daily Fresh Radish –merkkistä tuoretta retiisiä joka päivä ympärivuoden, raportti hollantilaiselta John ja Dennis Groosholtenin 10 hehtaarin retiisiviljelmältä.

Maa yllättää vihreydellään, Timo Taulavuoren raportti HL-Vihannes Oy:n kaukomatkalta.

K-supermarket 20 vuotta, ensimmäinen liike perustettiin Nastolaan. Haastattelussa ovat kauppiaat Marko ja Minna Heinäaro.

Ruokakeskon johtaja Ari Akseli kokosi ”Sinivalkoinen jalanjälki” -megakampanjan

Vuonna 2014 tukisäännössä on hengähdystauko, haastattelussa ylitarkastaja Veli-Pekka Reskola MMM:stä.

Prisma Hyllykallio on EePeen lippulaiva , haastattelussa hevi-vastaava Hanna Vainionpää.

Marjanpoimijoiden verotus progressiiviseksi , Suonenjoella esitelmät pitivät mm. veroasiantuntija Veikko Ronkainen, tarkastaja Merja Laakkonen, maatilan kirjanpitäjä Pauliina Kovanen.

Kairoo tekee hapanvihanneksia käsityönä Nurmijärvellä, yrittäjinä ovat Oili ja Seppo Tamminen.

Led-valotusta tutkitaan Martin Siggin kasvihuoneyrityksessä Närpiössä, haastateltavana Daniel Sjöholm Noviasta.

Puutarha-alan koulutus uusiin puihin, seminaarissa esiintyivät mm. Nina Sevelius, Hanna Tajakka, Pasi Kivilompolo, Jouko Hannonen, Katarina Lassheikki, Jyrki Jalkanen, Anne Liimatainen.

Antti Keskitalo viljelee luomumansikkaa uusin keinoin Pöytyällä.

Voit ostaa lehden tästä linkistä
tai tilata Puutarha-Sanomat tästä linkistä