Perunasato 620 miljoonaa kiloa

Perunasato nousi viime vuoden heikosta sadosta tavanomaiselle satotasolle eli noin 620 miljoonaan kiloon. Tämä selviää Tiken 28.11. julkaisemasta satotilastosta.

Ruokaperunaa oli varastoissa lokakuun puolivälissä 208 miljoonaa kiloa, selvästi viimesyksyistä katovuotta enemmän. Yhteenlaskettu ruoka- ja ruokateollisuusperunan varastomäärä kohosi 248 miljoonaan kiloon.

Tämänsyksyistä varastotilannetta voidaan pitää keskimääräisenä. Kaksi edellistä syksyä ovat olleet poikkeuksellisia perunamäärien suhteen: vuosi 2012 oli katovuosi ja varastot olivat ennätyksellisen pieniä, vuonna 2011 varastomäärät taas olivat ennätyssuuria.

Kesän 2013 sääolot olivat edulliset perunan kasvulle. Satotasot ylsivät yli 33 tonniin hehtaarilta Pohjanmaan päätuotantoalueilla ja koko maan keskisatokin kohosi 31 tonniin, kun viime vuonna taso oli vain 24 tonnia hehtaarilta. Ruoka- ja ruokateollisuusperunan yhteenlaskettu ala säilyi viimevuotisella tasolla, joten varastomäärien kasvu selittyy huippuhyvällä satotasolla.

Perunan viljelyala 2013 oli 22 200 hehtaaria ja keskimääräinen sato 28 000 kiloa. Edellisvuonna viljelyala oli 1500 hehtaaria pienempi ja satomäärä oli 4,3 tonnia vähäisempi. Kokonaissato kasvoi siten vuodesta 2012 27 prosentilla. Keskimäärin vuosina 2003–2013 sato on ollut 24 840 kiloa.

Vuoden 2013 viljan kokonaissato – 4,1 miljardia kiloa – on 13 % suurempi kuin vuonna 2012. Puolet viljasadosta eli 1,9 miljardia kiloa on ohraa ja alle prosentti ruista eli 27 miljoonaa kiloa.

Rypsin kokonaistuotanto nousi hieman eli 50 miljoonasta kilosta 52 miljoonaan kiloon. Rapsin kokonaistuotanto nousi 24 miljoonasta kilosta 29 miljoonaan kiloon. Sokerijuurikkaan kokonaissato nousi 27 % vuodesta 2012 ja oli noin 506 miljoonaa kiloa. Härkäpavun kokonaistuotanto laski 17 miljoonaan kiloon.

Satotilaston tiedot tarkentuvat 11.2.2014, kun tilasto valmistuu lopullisena.