TIKE kysyy kasvinsuojeluaineiden käytöstä

Loka-marraskuun vaihteessa käynnistyvässä puutarhatutkimuksessa kysytään puutarhakasvien viljelyala- ja satotietoja. Lisäksi tänä syksynä selvitetään kasvinsuojeluaineiden käyttöä tärkeimpien puutarhakasvien viljelyssä avomaalla.

Aktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Tikestä kertoo, että kasvinsuojeluaineiden käytöstä kysytään mansikan, herukoiden, omenan, tarhaherneen, porkkanan, keräkaalin ja sipulin viljelijöiltä.

– Kerättävien tietojen avulla saadaan aiempaa tarkempi kuva kasvinsuojeluaineiden käytöstä Suomen ruuantuotannossa.

Kasvinsuojeluaineet ovat merkittävä tekijä ruuan puhtaudessa ja turvallisuudessa, maatalouden vaikutuksessa ympäristöön sekä maanviljelijöiden työturvallisuudessa. Nyt kaikissa EU- ja ETA-maissa tehtävä tutkimus mahdollistaa ensimmäistä kertaa kasvinsuojeluaineiden maatalouskäytön vertailun eri maiden välillä.

Tutkimukseen vastataan sähköisesti

Kasvinsuojeluainetietoja kysytään vuosittaisen puutarhatutkimuksen yhteydessä. Tiedot annetaan sähköisessä verkkopalvelussa. Viljelijöille lähetetään tunnukset ja ohjeet verkkopalvelun käyttöön ennen tiedonkeruun käynnistymistä. Verkkopalvelussa on aikaa vastata kyselyyn noin kuukauden ajan, 24.11. saakka.

Puutarhatilastot 2013 julkaistaan maaliskuussa 2014. Tilastotiedot ovat jokaisen saatavilla Matilda-tietopalvelussa osoitteessa www.maataloustilastot.fi, josta voi myös ladata ilmaiseksi uusimman julkaisun PDF-muodossa.