Puutarha-Sanomat: ”Venäjää ei voi järjellä ymmärtää”

Uudessa Puutarha-Sanomat -lehdessä todetaan, että Venäjä simputtaa asettamallaan tuontikiellolla EU:ta ja kärsijänä on Suomen ruokaperuna-ala.

– Vientikiellon syynä eivät todellisuudessa ole kasvinsuojelulliset syyt, vaikkakaan EU-mailla ei viennissä aina ole ollut puhtaat perunat pussissa. Perimmäisenä syynä on kauppapolitiikka. Länsimaat uskoivat Venäjän WTO-jäsenyyden helpottavan vientiä, mutta maa käyttääkin sen säännöksiä protektionistisesti, kirjoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.

– Perunan hinta Venäjällä on jyrkässä nousussa, ja Putinin hallinto joutunee purkamaan tuontikiellon, jotta kansa ei hermostuisi korkeisiin hintoihin. Ongelmat rajan ylitykseen kuitenkin jäävät, sillä lukuisat viranomaiset rajalla pyrkivät osoittamaan tarpeellisuutensa ennen kuin ne lyövät pyöreän leimansa vientipapereihin. Viejiltä vaaditaan lehmän hermoja. Tunnettua ja valitettavaa on, että venäläinen byrokratia tarvitsee rasvausta.

Pääkirjoituksen mukaan Greenpeacen protesti Gazpromin porausaikeita vastaan arktisilla vesillä ei ainakaan helpottanut EU:n ja Venäjän kauppaneuvotteluja.

– Greenpeacen alus purjehti Hollannin lipun alla ja Venäjä syyttää mm. suomalaista aktivistia Sini Saarelaa merirosvouksesta. Venäjä voi kytkeä toisistaan riippumattomia asioita yhteen. Hollannin kukkasipulien vientineuvottelut Venäjän kanssa vaikeutuivat. Voidaan myös todeta, että Sini Saarela ei ainakaan ollut suomalaisen perunan vienninedistämismatkalla kiivetessään venäläiselle öljynporauslautalle, todetaan pääkirjoituksessa.

– Kaksi sataa vuotta sitten eläneen venäläisen runoilijan Fjodor Ivanovitš Tjuttševin runosäkeitä siteerataan nykyään Venäjällä usein. Yksi tunnetuimista on ”Venäjää ei voi järjellä ymmärtää”. Se on edelleen osuva, vaikka yhteiskunta on muuttunut tsaarin ajoista kommunismin kautta putinilaiseen kapitalismiin, päättää Tikkanen kirjoituksen.

Uudessa Puutarha-Sanomat -lehdessä on runsas juttupaketti; siinä on mm. seuraavat kirjoitukset:

Moskovan ympäristössä kato, kertoo alueella vieraillut agronomi Pekka Honkala

Leninin Sovhoosi on Venäjän suurin mansikkatila, Jari Kännisen raportoi venäläisestä viljelystä.

Scheteligin asiakasmatka Hampurin Kordesiin: kukkien kuningatar nousee murroksesta, Jarmo Lemströmin ideat ruusujen uusista markkinoista

KTT Pertti Luukkaisen strategiasarjan 5. osa: Tuotantoa on sopeutettava tai vienti vetämään.

Skapatin Asko Peltolan energia-analyysi: Suomen aluehinta on revennyt systeemihinnasta

K-supermarket Arabia saatiin hevillä nousuun, haastattelussa kauppiaspari Pasi ja Anne Saarinen sekä hevivastaava Tony Kaukomaa.

Kannelmaan Kauppakeskus Kaari on nyt valmis, johtaja Kaj Grahnilla oli tunteikas päivä, kun monipolvinen laajennusten sarja tuli maaliin. Hevitiimin vetäjä Olga Siponen on kansikuvassa ja haastattelussa myös myyntipäällikkö Tero Karhula.

Saarelan Puutarha käynnisti tuulivoimahankkeen, TuuliWatti rakentaa Suomen suurimmat myllyt, haastattelussa Aki Saarela.

Kainuussa kasvaa mahdollisuuksia, vanhempi tutkija Kalle Hoppula esittelee MTT Sotkamon koetoimintaa.

Piparjuuri ja maa-artisokka ovat tekniikkalajeja, toteaa vehmaalainen Marko Knaapi.

MaaMasiina laittaa harson rullalle langattomasti, osoitti Juhani Impilä Suonenjoen näytöksessä.

Kasvihuoneiden rakennusboomi Pohjanmaalla, haastattelussa Stig-Göran Bonn ELY-keskuksesta ja kasvihuoneyrittäjät Johanna ja Jan Smithsekä Thomas Edström-Simons.

EkoNu!: Ekologinen ruoka keskiössä, haastattelussa Ann-Sofi Ljungqvist.

Lähiruokaa thaimaalaisittain, Akraya Salomaa perusti miehensä kanssa JusThai-nimisen elintarvikeyrityksen.

Tuoreverkon kehityspäälliköksi on nimitetty Gunta Cirule. Hän tuli aikoinaan Suomeen poimimaan kurkkuja, mutta hän opiskeli sekä kotimaassaan Latviassa että Suomessa ja valmistui kauppatieteen maisteriksi.

Voit ostaa lehden tästä linkistä
tai tilata Puutarha-Sanomat tästä linkistä