Komissaari Rehn Tukkutorissa: EU elpyy – Suomi sakkaa

EU komission varapuheenjohtaja Olli Rehn pohti yrittäjyysakatemiassa, miten euroalueen talous elpyy ja uudistuu. Rehnin mukaan EU-maiden bruttokansantuote on kääntymässä kasvuun.

– Käänne parempaan on tapahtunut. Nyt olemme EU-maiden yhteenlasketussa bruttokansantuotteessa samalla tasolla kuin ennen talouskriisiä vuonna 2008. Myös työllisyyden odotetaan kohentuvan ensi vuonna.

– Kasvu on haurasta, joten mihinkään tuuletuksiin ei ole syytä, toppuutteli Rehn.Rehnin mukaan suurimpina riskeinä ovat poliittinen epävarmuus ja rakenteellisten uudistusten hidastuminen.

– Useimmissa EU-maissa on jo toteutettu eläkeuudistus, mutta Suomessa sitä ei ole vielä kyetty tekemään.

Olli Rehn totesi työn yksikkötyökustannusten lähteneen laskuun ohjelmamaissa, joita ovat Portugali, Espanja, Kreikka ja Irlanti.

– Ranskassa ja Italiassa sekä Suomessa kustannukset ovat jatkaneet nousuaan. Näissä maissa tullaan vielä näkemään vaikeita talouspoliittisia päätöksiä.

– Nyt on keskusjärjestötasolla päätetty kolmivuotisesta tulosopimuksesta, jonka ensimmäinen vuosi alkaa nollalla. Suomi voi siten kuroa eroa umpeen Saksaan ja Ruotsiin nähden, totesi Rehn.

– Rakenteellisen hintakilpailukyvyn menetyksen johdosta on suuria haasteita edessä. Hallituksen rakennepoliittinen ohjelma on oikean suuntainen, mutta konkreettiset toimenpiteet puuttuvat vielä.

Olli Rehnin puheenvuoroa on käsitelty laajemmin Tukkutori-lehden numerossa 6/2013. Lehdessä on tuhti paketti muitakin mielenkiintoisia artikkeleita kuten:

• Seurahuoneen brasserien uudistus onnistui: keittiömestari Jarmo Pihkala puhuu hepreaa ja osaa kosherin

• Esko Aho: Venäjän vientimahdollisuudet ovat valtavat

• Vakkurin kukka jatkaa Kokkolassa – Riitta Järvelä katsoo, että lama ei vaikuta kukkamyyntiin

• Primulan Väyrys-suvusta nousi jatkaja: Mika Väyrynen paistaa munkkeja Tukkutorilla

• Kauhajoen ruokamessut olivat jo 23. kerran: Ministeri Paula Risikko ylpeili lähiruoalla

• Hans Välimäen ei tarvitse enää stressata, kun hän sulki kahden Michelin tähden Chez Dominique -ravintolan.