Maljaköynnösten mukana tullut etelänjauhiaista

Elintarvike-turvallisuusvirasto Eviran tarkastuksissalöydettiin keväällä 2013 poikkeuksellisen paljon vaaralliseksikasvin-tuhoojaksi luokiteltua etelänjauhiaistakasvihuoneviljelmiltä. Metsistä ja puutavarasta vaarallisiatuholaisia ei tarkastuksissa löydetty lainkaan japerunatarkastuksissa tuhoojia löydettiin tavanomaisiamääriä.

Etelänjauhiaisia leviää Suomeen vuosittain viljelmilletoimitettavien koristekasvien taimien mukana. Keväällä 2013 niitälevisi kuitenkin 65 viljelmälle pääasiassa maljaköynnöstentaimissa.

Etelänjauhiainen on luokiteltu vaaralliseksi kasvintuhoojaksi,koska se pystyy levittämään monia kasvien virustauteja, jotkaaiheuttavat satotappioita muun muassa kurkun ja tomaatinammattimaisessa tuotannossa. Eviran suositus on, ettävihannesviljelijät välttävät tuomasta kesäkukkia viljelmiensäläheisyyteen.

Muita kasvihuoneviljelmiltä keväällä löydettyjä vaarallisiakasvitauteja ja tuholaisia ovat krysanteeminsuonimiinaajakärpänenja palsamin kuoliolaikkuvirus, joita löydetään Suomesta lähesvuosittain.

Perunan kasvinterveystilanne vakaa

Kesän 2012 perunantuhoojatarkastukset tehtiin pääosinvuodenvaihteeseen mennessä. Perunan vaalearengasmätää todettiinyhteensä kahdelta uudelta viljelmältä ja keltaperuna-ankeroistayhdeltätoista uudelta viljelmältä. Löydösten määrä oli viimevuosien tasoa. Valkoperuna-ankeroista todettiin kahdella uudellaviljelmällä syksyllä 2012.

Perunan markkinavalvonnassa tutkitaan laboratoriotesteinperuna-ankeroiset ja rengasmädät. Kuluneen kauden aikana tutkittiinliki kolmesataa EU-maista tuoduista siemen- ja ruokaperunaeristäotettua perunanäytettä. Tutkituista näytteissä ei todettuvaarallisia kasvintuhoojia.