Lisää siirtymäaikaa perunapakkausten käyttämiselle

Peruna- ja makkarapakkausten pakkausmerkintöjen muuttamiselle on annettu vuoden lisäaika, eli A-luokan makkaran sekä I- ja II-luokan perunan laatuluokan merkitseminen elintarvikepakkauksiin on mahdollista vielä 1.7.2014 asti. Alunperin kyseisten merkintöjen piti poistua tulevan heinäkuun alusta.

Syitä pakkausmerkintöjen jatkoajalle on kaksi. Viime vuoden heikon perunasadon vuoksi yrittäjille on jäänyt varastoon runsaasti laatuluokkamerkinnät sisältävää pakkausmateriaalia. Koska makkaroihin on tulossa EU:n asetuksista johtuvia uusia muutostarpeita, ei maa- ja metsätalousministeriön mielestä ole perusteltua nyt vaatia muutoksia elintarvikealan toimijoilta.

Maa- ja metsätalousministeriö kumosi keväällä 2012 sisällöllisesti vanhentuneita kansallisia säädöksiä, jotka koskevat kananmunia, lihaa ja lihatuotteita, makkaraa, jäätelöä, mehuja, ruokasieniä, ruokaperunaa sekä juustoa. Säädökset eivät enää myöskään täyttäneet EU:n perussopimuksen vaatimuksia.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella jatketaan asetuksen (264/2012) siirtymäaikaa 12 kuukaudella eli 1.7.2014 asti. Samalla täsmennetään kasvistäysmehun ja tiivisteestä valmistetun kasvistäysmehun määritelmiä.

Uusi perunastandardi on nyt suomeksi

Puutarha-Sanomat kirjoitti kelvottomiksi jäävistä perunapakkauksista numerossa 3/2013
Asetuksen kumoaminen yllätti peruna-alan
Voit lukea digitaalisesta näköispainoksetta maksutta pääkirjoituksen ”Peruna-asetus haudattiin hiljaisesti”.