Kuluttajat maksaisivat enemmän paikallisruuasta

Kuluttajat ovat valmiita maksamaan enemmän paikallisesti tuotetusta ruuasta kuin kauempaa tuodusta. Kuljetusmatkan vaikutus maksuhaluun vaihtelee ruokatuotteesta toiseen. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ruokapakkauksiin toivotaan tietoa sen matkakilometreistä.

Paikallisen ruuan taloudellista arvoa ostajan silmissä nostaa näkemys sen tuoreudesta, mausta ja turvallisuudesta sekä halu tukea oman alueen talouskehitystä. Näitä tekijöitä voitaisiin käyttää myös lähiruuan markkinoinnissa, ehdottavat Arizonan yliopiston tutkijat Ecological Economics -tiedelehden artikkelissa.

Kuluttajat haluaisivat nähdä ruuan kulkeman matkan jo ruokapakkauksesta. Se, miten he suhtautuvat matkan pituuteen, riippuu kuitenkin tuotteesta.

Tutkimuksessa puhutaan ruokakilometreistä, food miles. Kuluttajat haluaisivat nähdä ruuan kulkeman matkan jo ruokapakkauksesta. Se, miten he suhtautuvat matkan pituuteen, riippuu kuitenkin tuotteesta.

Omena läheltä, viini kelpaa kaukaakin

Omenoiden hinta on kuluttajan silmissä sitä suurempi, mitä lähempää ne tulevat. Maksuhalu laskee nopeasti 30 prosenttia, kun ruokakilometrejä kertyy yli 20 kilometriä. Yli 1 500 kilometriä kulkeneista omenista maksetaan yli 40 prosenttia vähemmän kuin paikallisista.

Viinistä taas lähiviini on toki arvostetuinta, mutta juomasta ollaan valmiita maksamaan, vaikka se olisi tuotu pitkänkin matkan päästä. Maksuhalu ei riipu yhtä voimakkaasti matkasta. Arvostettuja viininviljelyalueita ja viinintekijöitä on maailmassa rajallinen määrä, kun taas omenatarhoja löytyy joka puolelta.

Niinpä yli 20 kilometrin päässä viinin arvostus laskee 14 prosenttia, on alimmillaan tuhannen kilometrin päässä 27 prosenttia alle lähiviinin, mutta nousee taas lähellä kahta tuhatta matkakilometriä 19 miinusprosentin tuntumaan.

Koehenkilöinä tutkimuksessa oli 47 saksalaista kuluttajaa, jotka osallistuivat kokeelliseen ruokahuutokauppaan käyttäen oikeaa rahaa. Heille ei puhuttu lähiruuasta, vaan tuotteiden kuljetusmatkat kerrottiin suoraan kilometreinä. (Ruokatieto)