Sampo Keskiselle marjatekotunnustus

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton Keski-Suomen piiri on myöntänyt Vuoden 2012 marjateko -tunnustuksen Sampo Keskiselle vadelman tunneliviljelystä.

– Sampo Keskinen on Keski-Suomen ensimmäinen marjanviljelijä, joka on aloittanut vadelman tuotannon tunnelissa. Hän on ottanut käyttöön maassamme varsin vähän käytetyn viljelytekniikan. Se on edellyttänyt aktiivista tiedonhakua koti- ja etenkin ulkomailta. Tunneliviljelyn aloittaminen ja varsinkin sen laajentaminen on vaatinut rohkeaa yrittämistä, sanotaan tunnustuksen perusteluissa.

Keskisen marjatila sijaitsee Kuhmoisten Harjunsalmella. Tilalla viljellään mansikkaa avomaalla ja vadelmaa tunneleissa. Ensimmäiset tunnelit tilalle tulivat vuonna 2008, nyt vadelmaa on parin hehtaarin verran. Päälajike on suurimarjainen Glen Ample.

Viljelytekniikka poikkeaa olennaisesti perinteisestä vadelman avomaaviljelystä.

– Vadelmat kasvatetaan astioissa. Tarvitsemansa veden ja ravinteet ne saavat tippukastelun kautta. Talveksi tunneleista poistetaan muovi, sillä kevytrakenteiset huoneet eivät kestä lumen painoa, sanoo Sampo Keskinen. Tunneliviljely muistuttaa monella tapaa kasvihuoneviljelyä, mutta valon suhteen ollaan luonnonvalon varassa.

Huomattavien kustannuksen vastineeksi tunneleilla saadaan laadukkaampi ja suurempi sato kuin avomaalla. Kun vadelmat ovat sateelta suojassa, niin kuluttajat saavat aina kuivana poimittuja, hyvälaatuisia marjoja.

Kasvukauden valmistelutyöt alkavat Keskisen tilalla jo maaliskuussa ja ensimmäisiä vadelmia tavoitellaan poimittavaksi kesäkuun jälkimmäisellä puoliskolla. Satokausi jatkuu syys-lokakuulle.

Puutarha-Sanomien numerossa 4/2008 oli juttu ”Uusi sukupolvi – uudet tuulet”, joka kertoi sukupolven vaihdoksesta Keskisen tilalla ja Sammon vadelmaviljelyn aloittamisesta.

Lue juttu tästä linkistä

(lehden hinta 5 €, jonka voit maksaa turvallisesti verkkopankilla tai luottokortilla).