Tukkutori-lehti: Peruna on tänä vuonna arvossaan

Tukkutori-lehden tuoreessa numerossa (5/2012) todetaan, että ruokaperunan hinta tulee säilymään tänä varastokautena korkeahkona, sillä kysyntä on suurempaa kuin tarjonta.

Heinäkuun sateet hukuttivat perunaa Kristiinankaupungin ympäristössä. Elokuun sateet ovat puolestaan aiheuttaneet vahinkoa Pohjois-Pohjanmaalla alavien maiden perunaviljelyksillä.

– Perunamaat olisivat läpäisseet sateet, mutta joet tulvivat perunapelloille, kertoo myyntijohtaja Antti Kuusisto Perunakauppa Luonnosta Oy:stä. Tulvivia jokia ovat ainakin Lumijoki, Lestijoki ja Kalajoki.

– Vapaiden markkinoiden perunahinta on kaksinkertainen viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Nyt viljelijä saa raakaerästä ykkösluokan osuudelle noin 25 senttiä, kun vuosi sitten hinta oli 10–13 senttiä kilolta verottomana.

Kuusiston mukaan tuotanto ja kysyntä ovat tasapainossa.

– Euroopassa on sama tilanne kuin meillä. Venäjällä taasen kuivuus on heikentänyt satoja ja sieltä jo kysellään suomalaisen perunan perään.

Toissatalvena Venäjällä oli kova pula perunasta ja Luonnosta Oy vei sinne yli 1000 rekkakuormallista perunaa. Viime varastokaudella Luonnosta Oy:n Venäjän vienti oli 500 puoliperävaunullista, vaikka Venäjällä olisi ollut riittävästi omaa perunaa.

Toriperunalla oma hintansa

Mustiolaisen Bålaby gårdin isäntä Björn Lindström tuottaa torilaatuista perunaa 15 hehtaarin alalla. Perunat markkinoidaan pääosin Helsingin Tukkutorin kautta ja ostajina ovat torikauppiaat ja kauppojen edustoilla myyntipisteitä pitävät yrittäjät.

– Vettä on tullut meilläkin liikaa. Me olemme rakentaneet peltoja Lohjan harjuun, jossa maalaji on läpäisevää multarikasta hiekkamaata. Niillä lohkoilla sekä istutus että nosto onnistuu, vaikka olisi hyvinkin sateista, kertoo Lindström.

Bålebyn kartanossa perunannosto päästiin aloittamaan harsokatteiden alta kahta viikkoa ennen juhannusta. Varhaisperunan sato oli kevään kylmyyden johdosta huono.

– Jotkut kauppaketjut myivät perunaa juhannukseksi liiankin halvalla määrään nähden, ja perunan hinta nousi juhannuksen jälkeen, muistaa Björn.

– Lajikkeina meillä on Timoa, Siikliä, Rikeaa, Annabellea sekä talviperunana Puikulaa ja Rosamundaa. Pesemme, lajittelemme ja multaamme toriperunan, jotta siitä tulee myyvän näköistä.Lindströmin myymän Siiklin ja Nicolan hinta on 1,50 euroa kilolta, kun hän on yleensä saanut näihin aikoihin euron kilolta.

Voit lukea Tukkutorin TÄSTÄ LINKISTÄ
tai voit tilata lehden TÄSTÄ LINKISTÄ.