Lepaa 2012 avautui aurinkoisessa säässä

Lepaa 2012 -puutarha-alan ammattimessut alkoivat torstaina 16.8. ja ovat auki vielä tänään perjantaina ja huomenna lauantaina klo 10–17. Messuilla on nyt 168 näytteilleasettajaa, joka on suurin määrä muutamaan vuoteen. Messuja helli torstaina aurinkoinen sää, ja myöskin muille näyttelypäiville ennusteet lupaavat hyvää messusäätä.

Lepaa on yksi Euroopan vanhimmista puutarha-alan ammattilaisnäyttelystä, joka järjsestetään vuosittain Hattulassa, Lepaan puutarhaoppilaitoksella.

Elokuussa vuonna 1964 käynnistynyt tapahtuma sai alkunsa Puutarha-alan rationalisointipäivistä. Vuonna 1986 nimeksi muuttui Puutarhatekniikka. Vuosikymmenten kuluessa on koko ajan puhuttu tuttavallisesti myös Lepaan näyttelystä, ja vuodesta 2004 lähtien tapahtuma on tunnettu nimellä LEPAA ja lisätty vuosiluku sen perään.

Vuonna 1994 näyttely oli suurimmillaan. Kävijöitä oli lähes 12 000 ja osastoja oli 190. Samalla näyttely palasi kolmipäiväisyyteen oltuaan viiden vuoden ajan nelipäiväinen.

Uusi näyttelyalue kasvihuoneen ympäristössä on jo käytössä. Uusi biolämpökeskus valmistuu ja on koekäytössä näyttelyssä heti sisäänkäynnin oikealle puolelle. Alan yrityksillä on mittavat kesäkukkaesittelyt näyttelyosastoilla.

Päivittäin on kaksi uutuuskoneparaatia. Kaivu-, lakaisu- ja ruohonleikkuutyönäytöksiä on kasvihuoneen lähellä. Vierailijat voivat osallistua myös ruoholeikkauksen taitoajon SM-kisaan joka päivä. Kirveenheiton ja muun metsuriurheilun pohjoismaiset mestaruuskisat järjestetään perjantaina ja lauantaina Kartanon ympäristössä.

A-hallissa on pienoismalliharrastaja Matti Kastisen työkoneiden pienoismallit kaivureista, katepillareista, nostureista, traktoreista ja työkoneista. Opastetut kierrokset suuntautuvat koulun kesäkukka- ja vihannesnäytemaille, puistoon ja koulutukseen. Ostettavaa löytyy myös Lepaan viinitilalta.

Näyttelyn järjestävät Kauppapuutarhaliitto ry, Hämeen ammattikorkeakoulu ja Lepaan Oppilaskunta ry.