Kekkilä osti kompostorit ja kuivakäymälät Lassila & Tikanojalta

Puutarha-alan pohjoismainen markkinajohtaja Kekkilä Oy on ostanut Lassila & Tikanojan kompostoreihin ja kuivakäymälöihin keskittyvän Eco-tuote -liiketoiminnan. Kauppa täydentää Kekkilän kestävään kehitykseen pohjautuvaa liiketoimintastrategiaa. Kaupan myötä Kekkilän toiminta laajenee myös Venäjän kasvaville puutarha- ja vapaa-ajan asumisen markkinoille.

Kekkilä on viime vuosina laajentanut voimakkaasti kotipuutarhureille suunnattujen luonnonmukaisten multa- ja lannoitetuotteiden valikoimaansa. Yrityksen liikevaihdosta suurin osa tulee kuluttajamarkkinoille suunnattujen harrastajatuotteiden myynnistä ja nyt tehtävä liiketoimintakauppa vahvistaa Kekkilän kyseistä tuotevalikoimaa ja markkina-asemaa entisestään. Lassila & Tikanojalta ostettavan Eco-tuotteiden liiketoiminnan myötä Kekkilä laajenee Venäjälle. Liiketoimintapotentiaalia nähdään erityisesti Pietarin ja Moskovan alueilla.

– Tasaisesti kehittyvät kuluttajamarkkinat ja kestävän kehityksen trendin jatkuva voimistuminen ovat tukeneet päätöstämme kehittää harrastajapuutarhureille suunnattua tuoteportfoliotamme, kertoo Kekkilä Oy:n toimitusjohtaja Petri Alava.

– Kestävän kehityksen tarpeisiin vastaamisen lisäksi myös vapaa-ajan asumiseen liittyvät kokonaisratkaisut ovat tuotekehityksessämme strategisesti tärkeässä roolissa. Nyt ostamamme kompostien ja kuivakäymälöiden liiketoiminta jatkaa tätä kehitystyötä ja avaa meille myös kasvuväylän Venäjän puutarhaharrastajien markkinoille.

Kekkilän uusi kompostori- ja kuivakäymälämallisto soveltuu luontevasti Kekkilän hiljattain lanseeraaman, kuluttajia pienimuotoiseen viljelyyn kannustavan Koti & Piha -tuoteperheen yhteyteen. Kekkilän uudesta kompostorivalikoimasta löytyvät tuotteet niin puutarha-, keittiö- kuin käymäläjätteidenkin jälkikompostointiin. Kompostorissa biojätteet muuttuvat nopeasti puhtaaksi, muhevaksi maanparannus-aineeksi. Uudet ja hajuttomat kuivakäymäläratkaisut ovat kestäviä ja helppokäyttöisiä ja vaativat toimiakseen vain kuivikeainetta.

– Uskomme palvelevamme asiakkaita laajentuneella tuotevalikoimallamme entistä paremmin ja myös puutarhakauppiaat arvostavat tavarantoimittajissaan laaja-alaisuutta. Pohjoismaisen sesongin lyhyys kun edellyttää nopeita ja varmoja toimituksia. Suomessa viime vuonna voimaan astunut jätevesiasetus tekee omalta osaltaan kompostointi- ja kuivakäymäläratkaisuista ajankohtaisia ja kompostointi on lisäksi luonnollinen osa puutarhaelämää, kertoo Petri Alava.

Vuonna 1924 perustettu Kekkilä markkinoi kasvualusta-, lannoite- ja katetuotteita Suomessa ja Euroopassa Kekkilä-brändillä. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa yhtiö toimii Hasselfors Garden-nimellä. Lassila & Tikanojalta nyt ostettavan liiketoiminnan myötä Kekkilä laajenee Pietariin ja Moskovaan. Kompostori- ja kuivakäymälämarkkinoilla nähdään runsaasti kasvupotentiaalia myös Ruotsissa ja Norjassa. Kekkilän liikevaihto vuonna 2011 oli noin 90 MEUR ja Lassila & Tikanojalta ostettavan liiketoiminnan liikevaihto noin 4 MEUR.

Suurin osa Kekkilän liikevaihdosta tulee kuluttajamarkkinoille suunnattujen harrastajatuotteiden myynnistä. Ammattiviljelijöille tarkoitetut kasvualustat muodostavat noin kolmasosan ja viherrakentamistuotteet eli viherrakentajille, kaupungeille ja kunnille myytävät pakkaamattomat kasvualustat ja valmisnurmikko noin viidesosan kokonaismyynnistä.