Puutarha-Sanomat: Tunnelit investointituen piiriin

Uusi Puutarha-Sanomat -lehti (nro 6/2012) ottaa vahvasti kantaa tunneleiden saamiseksi investointituen piiriin.

Pääkirjoituksen mukaan sateinen kesä on tuonut väkevästi esille puutarhatuotantomme haavoittuvuuden.

– Paikoin sade on piiskannut mansikkakasvustoja niin, että mansikoiden laatu on kärsinyt. Tavanomaisilla viljelyksillä homeentorjunta on pääsääntöisesti tehonnut, mutta laadukkaan luomumansikan viljely sateisen taivaan alla käy kovin haastavaksi.

Puutarha-Sanomien mukaan Espanjan mansikkatuotanto siirtyi tunneliviljelyyn viime vuosikymmenen aikana, jolloin yksin Huelvan alueelle rakennettiin 7000 hehtaaria tunnelia. – Englannissa kauppaketjut ottavat valikoimiinsa laatusyistä vain tunnelien alla tuotettua mansikkaa, ja tunnelit yleistyivätkin saarivaltakunnassa rivakasti.

– Suomessa tunneliviljely on vielä harvinaista, vaikka viljelijät ymmärtävät sen edut. Tunnelien avulla voidaan sekä varhaistaa satoa että viljellä myöhäisempään syksyyn.

– Tärkein etu – joka usein jää vaille riittävää arvostusta – on kuitenkin sadon laadun paraneminen. Ohessa hyötyinä tulevat torjunta-aineiden käytön väheneminen ja poimintaolosuhteiden paraneminen. Eikä sovi unohtaa kauppakelpoisen sadon määrän huikeaa lisääntymistä.

Pääkirjoituksessa todetaan, että valtiovallan suhtautuminen tunneli-investointien tukemiseen on tähän saakka ollut kielteinen.

– Suomessa tukiprosentti on pyöreä nolla, kun Ruotsissa se on 30 pinnaa. Tämän penseän linjan juuret juontavat vuosikymmenten taakse, jolloin tuki haluttiin rajata vain ”kunnon” kasvihuoneisiin, jotta kevytrakenteiset kesähuoneet eivät aiheuttaisi tomaatin ja kurkun ruuhkaa, kirjoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.

– Maailma muuttuu Eskoseni. Kasvihuonevihannesten viljely on ympärivuotista ja markkinaväylät ovat vakiintuneita eivätkä kesäviljelijät pyrikään niille markkinoille. Nyt tunneleita tarvitaan ennen kaikkea mansikan ja vadelman tuotantoon.

– Tunneleiden avulla saadaan tuontia korvattua sekä keväästä että syksystä. Niiden avulla voidaan parantaa marjojen laatua. Tunneliviljely voisi ratkaisevasti edistää luomutuotantoa ja tunnelit sopivat myös monipuolisen lähiruoan tuotantoon. Valtiovallalla on kaikki syy edistää tunneliviljelyä ja ottaa investoinnit samojen avustusten piiriin kuin kasvihuonelaitosten ja varastojenkin rakentaminen, päättää lehti vetoomuksensa.

Puutarha-Sanomat lehdessä (nro 6/2012) on mm. seuraavat jutut

• Ennätyssateet ovat tuhonneet kasvustoja, raportoijana perunaviljelijät Jan Porander Kristiinankaupungista, Juha Mäkelä Himangalta ja Pekka Miettinen Siilinjärveltä sekä luomuviljelijä Paavo Pulkkinen Haukivuorelta ja marjanviljelijä Veijo Karkkonen Karttulasta.
• Perunaruttoa on jo Etelä-Suomessa, MTT Asko Hannukkala haastattelussa.
• Kalevan Prisma Tampereella myy heviä jättimäärin, kertovat hevikakkonen Erja Viitala ja apulaismyyntipäällikkö Heidi Tiisala.

Karri Himbergin K-supermarket Pajalan avainteesit
Matti Kauppinen Suonenjoelta pitää mansikan laatumaineesta kiinni sateellakin
• Suonenjoella on koetoimintaa viinirypäleistä ja kausihuoneista, haastattelussa kenttäpäällikkö Jari Känninen.

• Nurmijärveläisellä Pauli Söderenalla on paljon sanottavaa vihannesalan kehittämiseksi
• Loppilaisen Jussi Rajaojan tilan esittely, hänen mielestä perunasta ei tule nyt ylituotantoa
• Nevalaisen puutarha Lieksasta loi omat markkinat kesäkukille, kaukaisin myyntipiste on 600 kilometrin päässä.

• Ammatinvaihtaja Monoset loivat Joensuuhun puutarhakeitaan, haastattelussa Piipa, Matti ja Hanna Mononen, joka aloitti kasvihuonevihannestuotannon konsulenttina toukokuussa.
• Lepaa 2012 kokoaa ammattilaiset ja Maija Silvennoinen kutsuu näyttelyvieraat uudistuneeseen Petäykseen
• Okra-näyttely on menestys, puutarhayrittäjä Osmo Isotalo oli aloitteentekijä

• Rääkkyläläisestä Hirvosen sipulitilasta tuli siideripanimo, Jyrki Hirvonen pohtii vientiä.
Peter Lindedahl Kristiinankaupungista toteaa, että pienemmät tomaatti- ja kurkkusadot antavat paremman hinnan

• Biokemisti Sirkku Holttinen perusti Peltosirkun marjatilan Hauholle. Hän konsultoi lääketehtaan perustamista ja Haygrove-tunnelien maahantuontia. – Sadekesä tuo tunnelin edut esille.
• Novalabin luotettava analysointi on turvallisuuden tae, haastattelussa Matti Mäkelä.

Voit tilata lehden oikean palkin linkistä tai asiakaspalvelustamme puh. 010387 0880. Voit myös lukea digitaalista näköislehteä alla olevasta linkistä, lehden hinta on 5 euroa.

Klikkaa ja lue Puutarha-Sanonomat nro 6/2012