Tukkutori: Ken enää uskoo euroon?

Uuden Tukkutori-lehden pääkirjoitus käsittelee euron kujanjuoksua.– Kreikassa ei tunnu löytyvän sellaista demokraattisesti koottua hallitusta, joka pystyisi laittamaan EU:n kanssa sovitut säästötoimet voimaan. Eurossa roikkuminen pitää Kreikkaa hirressä. Kreikan oma raha ja sen devalvoituminen 50 prosentilla voisi antaa uuden alun maalle. Ainakin turistivirrat suuntaisivat maahan, kirjoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.

– Portugalin ja Irlannin ongelmat ovat tiedossa ja ne pystyttäneen hoitamaan kansantalouksien pienuuden vuoksi, mutta nyt tukiverkkoon on uimassa iso kala – Espanja, kun maan rakennuskupla on puhjennut.

– Eurovene hörppää yhä enemmän vettä, jos tuettaviksi maiksi nousevat myös Italia ja Belgia. Jos liki puolet euroalueesta olisi tuen tarpeessa ja maksajan rooli kaatuisi pohjoisille eurovaltioille, on selvää, että tätä ei hyväksytä Suomessa eikä Saksassa, vaan vene kaatuu ja siinä kastuu jokaisen euromaan housut.

Pääkirjoituksessa todetaan että, euron ongelmamaiden ja yleensäkin EU-maiden selviämistä tulee tarkastella globaalista näkökulmasta: millainen Euroopan kilpailukyky on ja millainen on EU-kansalaisten elintaso verrattuna kilpailukykyyn.

– Yksinkertaisesti meidän työmme on liian kallista ja sosiaalietuutemme ovat liian korkeat. Työ siirtyy pois Euroopasta. Eurooppa onkin kuin hullu mies Huittisista, joka syö enemmän kuin tienaa.

– Minkään suuruinen palomuuri ei ratkaise Euroopan ongelmaa. Se vain siirtää ongelmaa eteenpäin ja vääjäämättä edessä oleva totuus on entistä kirvelevämpi. Tätä on poliitikkojen vaikea tunnustaa ja euromaitten kansalaisten hyväksyä, todetaan Tukkutori-lehden numerossa 4/2012.

Lehden sisältönä on lukuisia mielenkiintoisia artikkeleita, mm seuraavat:

Oula Hänninen kokkaa Katisten Kartanossa, hän löysi perheelliselle miehelle sopivan paikan.

• inbloom on omanlainen kukkakauppa Helsingin Uudenmaankadulla, Tiina Savolainen loi kukkakaupan nollasta

• Turengin asemalla aterioidaan tsaarinajan loistossa, Mikko Sampo on ravintoloitsijana 150 vuotta vanhassa talossa

• Ässä-haastattelussa Esko Aho: Demokratia on hankala väline talouden korjaamisessa

• Kalayritykset muuttivat Keravan Kalataloon, Dernjatinien yrittäjäsuku jatkuu neljännessä polvessa

• Lihapulaa paikataan tuonnilla, North Traden Jarkko Tuomola pohtii jo uusia tuontimaita

• ”Särkälä itte” eli Erkki Särkelä johtaa Palvelutukkurit Oy:tä, yhteishankinnoilla voimaa aluetukuille