Eurooppa on ”Hullu mies Huittisista”

Huhtikuun puolivälissä ilmestyneen Puutarha-Sanomat -lehden pääkirjoituksessa epäiltiin euromaiden kilpailukykyä.

– Euron ongelmamaiden ja yleensäkin EU-maiden selviämistä tulee tarkastella globaalista näkökulmasta: millainen Euroopan kilpailukyky on ja millainen on EU-kansalaisten elintaso verrattuna kilpailukykyyn. Niin kreikkalaiset kuin espanjalaisetkaan eivät näytä hyväksyvän palkkojen ja eläkkeiden leikkauksia ja sosiaalietuuksien kaventamista, vaan protestit kasvavat. Samalla kilpailukyvyn ero repeää Kiinaan, Intiaan ja Etelä-Amerikan nouseviin talouksiin nähden. Työ siirtyy pois Euroopasta. Eurooppa onkin kuin hullu mies Huittisista, joka syö enemmän kuin tienaa, kirjoitti päätoimittaja Jouko Tikkanen.

Tikkasen mielestä minkään suuruinen palomuuri ei ratkaise Euroopan ongelmaa.

– Se vain siirtää ongelmaa eteenpäin ja vääjäämättä edessä oleva totuus on entistä kirvelevämpi. Odotettavissa olevat talouden epävarmat ajat ovat kaksipiippuinen juttu Suomen puutarhataloudelle. Porkkanoiden syönti ei vähene, mutta kalliimpien tuotteiden kuten talvitomaatin kulutus voi hiipua. Toisaalta talouden heiketessä energian hinta halpenee, kuten kävi vuonna 2008 finanssikriisin aikana, todettiin Puutarha-Sanomien pääkirjoituksessa.

Lehdessä oli jälleen runsaasti mielenkiintoisia juttuja ja artikkeleita:

• EU-kriitikkona tunnettu Urho Kittilä Pälkäneeltä ennustaa EU:n hajoamista

• Keravan S-market on tuplaamassa myyntiään, haastattelussa marketpäällikkö Piritta Heiskanen.

• S-ryhmällä on liki puolet markkinoista, päivittäistavarakaupan johtaja Jukka Ojapelto katsoo pitkäjänteisyyden selittävän menestystä.

• Uusin tieto muuttaa viljelyä ekologisempaan suuntaan, haastateltavana mm. Flemming Padkaer ja Neil Douglas Fuller. Kasvistimulantit ja muut kasvunparantajat ovat Juhani Piiraisen tarkastelun kohteena.

• Vihannesmatka Hollantiin, jossa riittää katsottavaa , Marja Aaltosen matkaraportti.Marjanviljelijät opintomatkalla Belgiassa ja Hollannissa, raportoijana Ilkka Voutilainen.

• Kauppias Heimo Välinen kehittää K-supermarket Seiloria yhä paremmaksi

• Frosteruksella kukki orvokit jo maaliskuussa, Jouko ja Soile Frosteruksen puutarhaa tulee jatkamaan Matti Frosterus.

• Kansikuvajuttuna on Satu ja Timo Mäkisen vihannestila Uudestakaupungista. Kaalien tuontitaimet vapauttivat kasvihuonetilaa, ja siinä tuotetaan nyt mansikkaa

Carola Sandvik viljelee miehensä kanssa paprikaa ja kauppaa ne itse lähiseudun kauppoihin

Susanna ja Olavi Lindstedtmuuttivat maalle ja ryhtyivät valmistamaan hilloja, kun Suomi liittyi EU:hun. Strategiana on ollut panostaa kotimaiseen raaka-aineeseen ja Meritalon hillot ovat kuluttajien suosiossa.

• Närpiöläinen Håkan Sigg kokeilee kirsikkatomaattia

Voit tilata Puutarha-Sanomat oikeassa palkissa olevasta linkistä tai asiakaspalvelustamme puh. 010 387 0880. Voit myös ostaa lehden digitaalisena näköispainoksena alla olevasta linkistä (lehden hinta on 5 €, voit lukea kolme ensimmäistä sivua ilmaiseksi).

Linkki: Klikkaa ja lue Puutarha-Sanomat nro 4/2012