Aurinkotarhojen vihanneksia matkaa Pietariin

Pietarilaisen kauppaketju Lendin vientikeskus on avattu Kouvolassa. Se ottaa vastaan suomalaisia tuotteita, jotka hyväksytään Lendin valikoimiin. Anjalassa toimiva Aurinkotarhat Oy on yksi Venäjälle vientiä käynnistävä yritys. – Olemme toimittaneet tuotteistamme näyte-erät Pietariin ja sopimusneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä, kertoo puutarhuri Marko Hauhtonen.

– Viljelemme kurkkua, tomaattia ja salaattia. Näistä tuotteista on Suomessa ajoittain ylitarjontaa, joten uusi markkinointi-kanava on tervetullut lisä. Vientiin meneviin pakkauksiin tarvitaan joitakin lisämerkintöjä, mutta muuten tuotteet täyttänevät ostajan laatukriteerit, sanoo Hauhtonen tyytyväisenä uudesta kauppareitistä.

– Puutarhallamme vierailleet Lendin edustajat arvostivat erityisesti vihannesten puhtautta. Käytämme kasvitautien ja tuholaisten torjunnassa biologisia menetelmiä, joten tuotteisiin ei jää torjunta-aineita. Asiakkaille voi kertoa, mistä tuotteet tulevat ja miten ne on kasvatettu. Vientitoiminnassakin voi siis päästä aika lähelle lähiruuan ideologiaa, muistuttaa Hauhtonen.

– Meidän kannaltamme Kouvolan vientikeskus on tietysti sijainniltaan ihanteellinen. Puolen tunnin ajomatka ostajan varastoon on varmasti lyhimpiä, mitä tuottajalla voi olla. Suomessa elintarvikkeet kiertävät keskusliikkeiden varastojen kautta, joten kotimaassakin vihannekset ovat todennäköisesti matkustaneet jo muutamia satoja kilometrejä, ennen kuin ne ovat asiakkailla.

Suomalaisten pienyritysten maut yllättivät

Lendin varapääjohtaja Julia Demchenko Lend-konsernista kävi Suomessa kesäkuussa 2011 tutustumassa kymenlaaksolaisiin yrityksiin. Tuotteiden maku ja yksilöllisyys yllätti hänet.

– En tiennyt, että Suomessa pystytään pienissä yrityksissä tällaiseen tuotantoon ja tällaisiin makuihin. Näitä me tarvitsemme myös Pietariin.

Johtaja Anna Shlianina Kauppatalo Lendistä vastaa tuotteiden ostoista. Johtaja Shlianina etsii assistentteineen jatkuvasti uusia tuotteita valikoimiin ja hänen kanssaan käydään konkreettiset neuvottelut.

– Suomalaisia tuotteita tulee tällä hetkellä seitsemältä yritykseltä ja sopimusneuvottelut ovat usean yrityksen kanssa työn alla. Tuotteet ovat hyllyissä ja uusintatilaukset on jo tehty. Uusien tuotteiden osalta toivomme että meitä lähestytään keskitetysti ProAgria Kymenlaakson kautta, koska saamme heidän kauttaan tuotteet helpommin omaan valintaprosessiimme ja tiivistämme yhteistyötä koko ajan.

Lend konserni aloitti toimintansa rakennusalalla 20 vuotta sitten. Pietarissa avattiin ensimmäinen supermarket vuonna 1998. Tällä hetkellä supermarketteja on yhteensä kuusi, seitsemäs on rakenteilla. Parin vuoden sisällä avataan uusia marketteja saman verran. Yrityksellä on yli 500 tavarantoimittajaa. Elintarvikkeita tuodaan Suomen lisäksi mm. Saksasta, Italiasta ja Belgiasta. Palermossa ja Milanossa toimivat samankaltaiset vientikeskukset kuin Kouvolassa.

Lendillä on edustus myös mm. Jekaterinburgissa, Voronezhissa, Kiovassa, Moskovassa, Kazanissa, Krasnojarskissa ja Samarassa. Lendin jakelutoiminta ei rajoitu vain omiin pietarilaisiin supermarketteihin. Yritys jakelee suomalaisia tuotteita ympäri Venäjän federaatiota. Suomalaisten tuotteiden onnistunut promootiotilaisuus oli nyt syksyllä jekaterinburgilaisessa kauppaketjussa.

Viawest hoitaa paperisodan

Lendin sopimuskumppanina vientikeskuksen tavaraliikenteestä vastaa Viawest Oy Kouvolasta. Huolintaan, varastointiin ja Venäjälle menevään transito-liikenteeseen erikoistunut yritys ottaa vastaan elintarvikkeiden valmistajilta tulevat tuotteet ja kokoaa niistä Pietariin menevän lähetyserän.

– Käytännössä puhutaan autokuorman tai rekka-kuorman kokoluokasta. Toimituksille luodaan säännöllinen aikataulu, jonka mukaan sovitaan myös sisään tuleva tavara. Vielä ei tiedetä miten usein kuormat lähtevät, mutta elintarvikkeissa pyritään hyvin nopeaan varaston kiertoon, kertoo toimitusjohtaja Ritva Pilli.

Viawest Oy hoitaa tuotteiden vientiasiakirjat, joten tavaran toimittaminen on yhtä helppoa kuin kotimaisille ostajille. Oston hoitaa toki edelleen Lendin organisaatio Pietarissa.

– Ainakin alkuvaiheessa kuljetukset Kouvolasta Pietariin tapahtuvat Lendin kalustolla. Olemme tarjonneet myös kuljetusta, kertoo Pilli. Mahdollista on myös, että muualta Euroopasta Lendille tulevat tuotteet kulkisivat jatkossa Kouvolan kautta.

Lue lisää Aurinkotarhoista Puutarha-Sanomien digitaalisesta näköispainoksesta.

Klikkaa ja lue Puutarha-Sanomat nro 10/2009