Luomuinstituuttia ehdotetaan Mikkeliin – MTT valmis yhteistyöhön

Selvitysmies, europarlamentaarikko Tarja Cronberg ehdottaa selvityksessään, että Mikkeliin perustettaisiin luomuinstituutti, joka kokoaisi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin, MTT:n, Aalto-yliopiston pienyrityskeskuksen ja seudun muiden toimijoiden luomuvoiman yhteen. Cronberg luovutti selvityksen 17.10.2011 Mikkelin kaupungin ja maakuntaliiton edustajille.

– Selvitystyö ja raportti on vastaanotettu MTT:ssa hyvillä mielin ja olemme valmiita kehittämään Cronbergin toiminta-ajatusta yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Toteutusmallin on oltava realistinen resursoinnin suhteen ja sen tulee hyödyntää jo olemassa olevia toimijoita, sanoo MTT:n tutkimusjohtaja Anu Harkki.

Cronbergin selvitystyö alkoi siitä, kun Maabrändivaltuuskunta ehdotti viime vuonna, että vuoteen 2030 mennessä vähintään puolet maataloustuotannostamme olisi luomua. Myös MTT ja Helsingin yliopisto tekivät asiasta oman selvityksensä, jossa päädyttiin ehdottamaan kevyempää Mikkelissä toimivaa Pro Luomututkimus ry -mallia.

Luomu kasvaa nyt 5 prosenttia vuodessa

Tällä hetkellä Suomessa tuotetaan luomua 183 000 peltohehtaarilla.

– Luomutuotanto kasvaa 5 prosenttia vuodessa. Tällä kasvuvauhdilla vuonna 2030 pääsisimme 500 000 hehtaarin luomutuotantoon, mikä olisi 22 prosenttia kokonaistuotannosta, laskee MTT:n tutkija Kauko Koikkalainen.

– Tätä nopeampi kasvuvauhti vaatisi alkuvaiheessa politiikkamuutoksia, joilla tuottajat ja kuluttajat saataisiin vielä voimakkaammin innostumaan luomusta. Todennäköisesti kasvu ohjautuisi nautakarjatuotteisiin, joissa kasvupotentiaalia on eniten, sanoo Koikkalainen.