Suomi isännöi EU:n maatalousalan työnantajakokousta

EU-maiden maatalousalan työnantajajärjestöt ovat koolla Hämeenlinnan Aulangolla 29. – 30. syyskuuta. Työnantajien EU-tason yhteistyöjärjestönä toimiva Geopa/Copa pitää tänä vuonna seminaarikokouksensa Suomessa Maaseudun Työnantajaliitto MTA:n toimiessa kokouksen isäntänä, kertoo toimitusjohtaja Veli-Matti Rekola.
Aulangon kaksipäiväisen seminaarin teemana on maatalous-, puutarha-, viherrakennus- ja turkistuotantoalan työntekijöiden ammatillinen jatko- ja täydennyskoulutus.

Geopalla on jäsenjärjestöjä lähes kaikissa EU-maissa. Geopa osallistuu komission tukemaan työmarkkinajärjestöjen väliseen sosiaaliseen vuoropuheluun.

Rekolan mukaan sosiaalinen vuoropuhelu tarkoittaa käytännössä keskusteluja, neuvotteluja ja sopimuksiakin maatalousalan työntekijöitä edustavan Effat:n kanssa.

– Geopa ja Effat ovat päätyneet sopimuksiin mm. työntekijöiden ammatillisesta koulutuksesta sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisemisestä. Sosiaaliseen vuoropuheluun kuuluvia kokouksia pidetään Brysselissä vuosittain 4–5 kertaa.

Aulangon kaksipäiväisen seminaarin teemana on maatalous-, puutarha-, viherrakennus- ja turkistuotantoalan työntekijöiden ammatillinen jatko- ja täydennyskoulutus.

Seminaarissa verrataan eri maiden käytäntöjä siitä, miten työelämässä kokemusta ja ammattitaitoa hankkinut henkilö voi osoittaa pätevyytensä. Suomen osalta asiantuntijapuheenvuoron käyttää Kati Lounema Opetushallituksesta selostaen ammatti- ja erityisammattitutkintoja, jotka soveltuvat juuri aikuisille, työelämässä jo oleville.

– Lisäksi keskustelussa on ns. ”Agripass”-hankkeen edistäminen. Agripass olisi yhteinen dokumentti, jolla jäsenmaasta toiseen siirtyvä työntekijä voisi osoittaa ammatillisen pätevyytensä, kertoo Rekola.

Seminaariin liittyy myös retkeilypäivä, jolloin tutustaan alan yrityksiin ja oppilaitoksiin.