– Ruoka on yksi konkreettisimpia asioita, joita kunta ja valtio asukkailleen tarjoaa. Se on osa henkilökohtaista historiaamme, työllistää isät ja äidit sekä pitää lapset hyvinvoivina, maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen kuvaili avatessaan perjantaina Helsingissä Herkkujen Suomi -ruoka- ja oluttapahtuman.
Kaksipäiväisen tapahtuman avajaispäivänä suomalaista ruokakulttuuria ennen kaikkea maisteltiin, mutta siitä myös puhuttiin maistuvasti ja painavasti. Lähiruokaviesti polki Rautatientorille avajaishetkillä ja sen hankepäällikkö Irma Kärkkäinen luovutti Koskiselle viidettä kertaa poljetun viestin tämänvuotisen vetoomuksen.
Lähi- ja luomuruoka saa rahoituksen
Kaikkien 11 osallistuneen joukkueen viesti oli, että hallitusohjelmaan kirjatut lähi- ja luomuruokaohjelmat toteutetaan ja niihin osoitetaan vaadittavat rahat. Lisäksi Koskisen toivottiin ministerinä ohjaavan julkisia ruokapalveluita tuoreiden, kauden mukaisten ja luomuraaka-aineiden päivittäiseen käyttöön.
Koskinen vakuutti, että lähi- ja luomuruokaohjelmille järjestetään rahoitus. Asia hoituu ministerin mukaan virkamiespäätöksillä, eikä siitä tarvitse vääntää syksyn budjettiriihessä, koska asia on jo hallitusohjelmassa sovittu.
Kuuden maakunnan läpi Pohjois-Karjalasta Uudellemaalle vierinyt Lähiruokaviesti oli matkallaan vakuuttanut paikallisesti tuotetun, tuoreen ruuan sanomasta niin ruokahuoltopäälliköitä, kansanedustajia, meppejä kuin maakuntajohtajia. Hämeen maakuntajohtaja Juhani Honka kertoi kollegoidensa yhdessä päättäneen, että seuraavissa maakuntastrategioissa lähiruoka näkyy selkeästi.
– On vain yksi syy kieltäytyä lähiruuasta, ja se syy on tekosyy, Honka jyräytti.
Viljelijä ja kuluttaja paiskaavat kättä
Avajaisissa medialle puhunut tuottajajärjestö MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila piti innostavana, että ruuan ympärillä tapahtuu maailmalla nyt paljon. Ensimmäistä kertaa on kiinnitetty katse siihen, miten ruokaa tuotetaan.
– Ruoka-asioissa on uutta otetta myös Suomessa. Tuottajat ja kuluttajat paiskaavat kättä pitkästä aikaa, Marttila sanoi.
Hänestä olennaista on tietää ruuan alkuperä ja tuotantomenetelmät. Kruununa läpinäkyvyydelle on, jos syöjä tietää myös ateriansa tuottajat.(Ruokatieto)