Kasvihuoneyrittäjien energiaratkaisuilla on kiire

Uuden Puutarha-Sanomat (nro 7/2011) pääkirjoituksessa todetaan, että kasvihuonetuotannon kohtalonkysymys on energian hinta, joka on muussakin puutarha- ja maataloustuotannossa painava kustannuserä.

– Suomalaisten viljelijöiden ei kuitenkaan tarvitse olla riippuvaisia siitä, kuinka arabimaiden konfliktit, pörssikeinottelut tai hallituksen verokiristykset nostavat öljyn hintaa. Meillä on kotimaiset vaihtoehdot, joilla voidaan leikata lämmityskulut alle puoleen.

– Bioenergiaan perustuvat lämmitysjärjestelmät ovat kehittyneet. Puutarhurin ei tarvitse enää viettää öitänsä pannuhuoneessa kuten vuosikymmenet sitten. Kasvihuonevihannesten ja -kukkien viljely bioenergian turvin on myös ympäristösyistä kuluttajia miellyttävää. Turvekin voidaan lukea uusiutuviin energialähteisiin.

Pääkirjoituksessa myönnetään, että investointi vaatii rahaa.

– Moni viljelijä on epävarma siitä, kuinka kauan hän jatkaa viljelyä, ja siirtää investointipäätöstä eteenpäin. Lämmityslaitoksen voi kuitenkin hankkia siirrettävässä kontissa, jonka voi myydä, jos tuotanto loppuu. Siirrettävä kontti voi olla myös vilja- ja puutarhatilan yhteishankinta. Viljatilalla ei tarvita lämmitystä kevättalvella eikä kesäkukkatarhalla viljakuivureiden käyntiaikaan. Lämmityskontin voi hankkia myös leasing-rahoituksella.

– Yhteiskunta tukee maa- ja puutarhatilojen bioenergiaan siirtymistä 15 prosentin avustuksella ja 20 prosentin korotukilainalla. Kasvihuonerakentamisen yhteydessä toteutettu biolämpölaitos voi saada 30–35 prosenttia avustusta. Kun investoijana on ”nuori viljelijä”, voi avustuksen saada 10 prosenttiyksiköllä korotettuna. Sukupolvenvaihdos ja energialähteen muutos kannattaa nivoa yhteen.

Lehti toteaa, että ympärivuotisessa kasvihuonetuotannossa lämmitysenergiaa ratkaisevammassa asemassa on sähkön hinta.

– Puutarhurin ”vihreä peukalo” on nykyään siinä, osaako hän haistaa oikean ajankohdan, jolloin seuraavien vuosien sähköostot on järkevää kiinnittää. Asiantuntija-apua on tähänkin tarjolla. Horisontti kuitenkin kajastaa magentan värisenä, ja led-valot voivat tuoda merkittävää säästöä sähkön kulutukseen, kirjoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.

Energia ja Lepaa 11 -messut pääaiheina

PUUTARHA-Sanomat nro 7/2011:n sisältää jälleen tuhdin paketin ajankohtaisia artikkeleita.

• Vihannestarjonta on nyt runsaimmillaan. Kansikuvassa olevat Teija Leino ja Karoliina Hälvä ovat myyneet vihanneksia Helsingin Kauppatorilla jo neljännesvuosisadan, pari vuotta oman yrityksen KT Ratatouille Oy:n nimiin.

• Kauppias Markku Penttinen pyörittää K-supermarkettia Pähkinärinteen ostarissa Vantaalla, ostarikaupat ovat jääneet lähikaupoiksi, kun suuret hypermarketit vievät liikkuvat asiakkaat.

• Mäntsälän S-market freesattiin, marketpäällikkö Jari Kauhanen haastettelussa

• Omenaa jalossa muodossa Ciderbergiltä, lohjalaisen omenatilan isäntäpari Sanna ja Marko Maula haastattelussa.

• Vihannesviljelijät ry:n pellonpiennarretkeltä saatiin eväitä viljelyyn, kohteina Esko Holman vuokraviljelmä Perniössä, Anders Ekholmin sipuli- ja perunatila Kemiönsaaressa ja Söderlångvikin omenatarha, jossa oppaana on Karin Arfman.

Mikko Wilén viljelee mustikkaa yli 10 vuoden kokemuksella, Horticum on hänen uusi, räätälöityä ammattikauppaa tekevä yritys.

•Hunaja on luonnon oma lääke, väittää Vuokko Honkaniemi Lappajärveltä.

•Puutarhaliike Helle piti välivuoden Lepaa-näyttelystä ja esitteli asiakkailleen uutuuksia yhdessä Koroisten puutarhan kanssa.

• Lepaa 11 –näyttelystä poimitut mielenkiintoiset osastot esittelyssä:

SGNiemisen osastolla Timac Agro, , HL-Vihannes Oy:n osastolla mm. Stora Enso Packaging, Viljavuuspalvelu, HAMK, HAMI, Jarvenkyla, Siemu, Avagro, Marja-Suomen Taimituotanto, Altt-tec, Neko, Novarbo, SCA Packaging Finland, Peltosirkun tila, SSO Agrimarket, KHP-myynti.

• Led-valaistusratkaisuja esittelevät Philps Valaistus, Octoled, Netled ja Valoya

• Energia-alan yrityksistä esittelyssä ovat Agrienergian Gilles-biolämpö, Biofire, Kyrö, Megawatti, Säätötuli

•Närpiöläinen Håkan Berg toteaa tomaattisadon olleen hyvä, mutta hinnan huonon.

• Energiasivut alkavat ylitarkastaja Veli-Pekka Reskolan haastattelusta koskien maatilojen energiaohjelmaa, Ansarin Jorma Suurinkeroinen kertoo, kuinka puutarha sai suuret säästöt vaihdettuaan maakaasun turpeeseen, Esko Leinonen Mavista kertoo, että tänä vuonna on vielä yksi tukikierros jäljellä investointeja suunnitteleville.
Energiasivut sisältävät myös polttoaineiden lämpöarvo-taulukot ja katsauksen heinäkuun energiamarkkinoihin.

Voit tilata Puutarha-Sanomat oikeassa palkissa olevan linkin kautta tai asiakaspalvelusta puh. 010 387 0880 (arkisin 9–15) tai lukea lehden digitaalisena näköispainoksena (5 €/lehti) alla olevasta linkistä, kolme ensimmäistä sivua ovat maksuttomia.

Klikkaa ja lue Puutarha-Sanomat nro 7/2011