Koloradonkuoriaisia löytyi Hämeestä

Tämän kesän ensimmäinen koloradonkuoriaisen esiintymäperunakasvustosta löytyi torstaina 14.7. Hämeestä Sysmän kunnasta.Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sai tiedon esiintymästä HämeenELY-keskuksesta, jonne viljelijä otti yhteyttä heti kuoriaisethavaittuaan.

– Perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöiden omatoiminenkuoriaisten tarkkailu ja mahdollisten havaintojen ilmoittaminen onjuuri nyt ensiarvoisen tärkeää, tähdentää jaostopäällikkö Raija Valtonen Evirasta.

Varhaisperunan viljelijä havaitsi pellossaan yhden aikuisenkuoriaisen ja kolme lukuisien toukkien muodostamaa pesäkettä,joissa oli sekä pieniä että jo lähes täysikasvuisia toukkia. Näinollen aikuinen lisääntymiskykyinen kuoriainen on ollut pellossa jopari viikkoa. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, mistä kuoriainenon peltoon tullut.

Eviran tarkastajat aloittivat kuoriaisen torjuntatoimetviljelmällä jo eilen illalla. Evira kehottaa erityisesti Hämeenseudun perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä tarkkailemaanhuolellisesti viljelmiään koloradonkuoriaisen varalta.Mahdollisista havainnoista ja epäilyistä tulee ilmoittaa allaolevaan päivystysnumeroon.

Koloradonkuoriaisia voi vielä levitä etelän ja kaakon suunnaltatulevien myrskytuulten ja ukkosrintamien mukana Suomeen.Ilmavirtausten lisäksi niitä voi satunnaisesti kulkeutua maahammeliikennevälineiden mukana. Riski kuoriaisen leviämisestä on suurinEtelä- ja Kaakkois-Suomessa.

Tunnista munia, toukkia ja aikuisia

Perunakasvustosta voi tähän aikaan löytyä sekä aikuisiakoloradonkuoriaisia että kuoriaisen munia ja toukkia. Aikuinenkuoriainen on noin senttimetrin pituinen. Keltaisessa selässä on 10mustaa pitkittäisraitaa, pään takaosa on väriltään oranssi ja siinäon mustia pilkkuja. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaoranssitmunat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla.

Vastakuoriutunut toukka on noin 1-2 millimetrin mittainen jatummahko. Toukat kasvavat nopeasti ja niiden kuperan selkäosan värimuuttuu pian oranssinpunertavaksi. Pää on musta ja alhaallakummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinentoukka on hieman yli senttimetrin mittainen.

Aikuiset kuoriaiset ja sen toukat syövät aluksi reikiä perunanlehtiin. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittainesiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistotmuodostavat kasvustoon pesäkkeitä, jotka on helppo havaita muustakasvustosta. Perunakasvustossa voi esiintyä myös muita kasvienlehtiä syöviä hyönteisiä, mutta niiden aiheuttama vioitus ei olesamaa suuruusluokkaa kuin koloradonkuoriaisen aiheuttama.

Koloradonkuoriainen on yksi maailman pahimmistaperunantuhoojista. Epäiltäessä koloradonkuoriaista Evira kehottaakaikkia havaitsijoita ottamaan välittömästi yhteyttäkoloradonkuoriaisen havaintoilmoitusten päivystysnumeroonesiintymisen varmistamiseksi. Tarkastuksista ja torjunnastavastaavat Eviran ja ELY-keskusten kasvintarkastajat.