Ei todisteita pavunitujen syyllisyydestä EHEC-epidemiaan

Saksan viranomaiset ovat jäljittäneet EHEC-epidemian todennäköiseksi syyksi luomutilan pavunidut. Epidemiaan on kuollut 22 ihmistä ja yli 2 000 on sairastunut eri puolilla Eurooppaa. Kaikki sairastuneet ovat oleskelleet Pohjois-Saksassa. Saastuneet pavunidut on kasvatettu pohjoissaksalaisella maatilalla. Epäilty pavunituja Hampurin lähellä valmistava yritys on nyt suljettu, ja tarkempia testituloksia odotetaan vielä tänään.Testit eivät pystyneet osoittamaan ituja syyllisiksi epidemiaan.

Pavunituja oli kuljetettu tilalta joko suoraan tai välikäsien kautta useisiin ravintoloihin eri puolilla Saksaa. Pavunidut paljastuivat joitakin vuosia sitten myös Aasiassa puhjenneen ehec-epidemian syyksi.

Alkuun EHEC-tartunnan syynä pidettiin espanjalaisia kurkkuja, mutta toukokuun lopussa saksalaiset viranomaiset vapauttivat kurkut syytöksistä. Espanjalaisviljelijöiden mukaan skandaali on maksanut 200 miljoonaa euroa viikossa ja he ovat vaatineet Euroopan unionia korvaamaan tappiot.

Myös Hollanti on vaatimassa korvauksia, koska sen vihannesvienti Saksaan on tyrehtynyt epäilyjen vuoksi. Venäjä kielsi totaalisesti vihannesten tuonnin EU:n alueelta.

Itujen laboratorionäytteet olivat puhtaat

Suomeen ei tehtyjen selvitysten mukaan ole tuotu ituja yrityksestä, jonka tuottamien itujen on epäilty liittyvän EHEC-epidemiaan. Vahvistusta epidemian alkuperästä ei kuitenkaan ole saatu Saksan viranomaisilta, sillä kesäkuun. 6. päivään mennessä epäillyn tilan iduista tehdyt laboratorioanalyysit ovat olleet puhtaita.

Suomessa ei ole todettu iduista peräisin olevia EHEC-epidemioita. Sen sijaan Suomessa on esiintynyt kaksi itujen aiheuttamaa salmonella-ruokamyrkytysepidemiaa vuosina 2007 ja 2009. Kyseessä olivat maahantuodut sinimailasen idut.

Evira muistuttaa, että vihannekset tulee aina pestä huolellisesti. Tämä koskee myös ituja. Tärkeää on huolehtia myös käsienpesusta erityisesti WC:ssä käynnin jälkeen ja ettei sairaana valmisteta ruokaa.