Uusi Kasper palvelee pelto- ja puutarhaviljelijää

MTT:n kasvinsuojeluun ja -tuotantoon liittyvät verkkopalvelut on nyt koottu uudelle Kasper-sivustolle osoitteeseen www.mtt.fi/kasper. Muun muassa MTT:n valiotaimituotannon ja FinE-kasvien kuvaukset ovat nyt kattavasti saatavilla Kasperin tietokannasta.

Kasper korvaa kasvinsuojeluun keskittyneen KasperIT-palvelun. Kasperissa oleva tieto on jaettu peltokasvit- ja puutarhakasvit-osioihin, jotka edelleen jakaantuvat kasviryhmiin ja -lajeihin. Näin käyttäjä voi rajata näkyviin vain itseään kiinnostavat uutiset. Etusivulla näkyvät kaikki uutiset ja palvelut.

Kasvintuhoojien tarkkailutiedot päivittyvät

Kasperissa julkaistaan viljoja, hernettä ja puutarhakasveja koskevat tuhoojahavainnot ja -ennusteet. Palvelu myös neuvoo tarkkailussa ja torjunnassa.

Mustaherukanäkämäpunkin turvottamat silmut pitää viimeistään nyt napsia pois ja valmistautua herukansilmukoin ja herukkakoin torjuntaan silmujen avauduttua. Vihannespunkit ja mansikkapunkit ovat talvehtineet hyvin.

Tuomikirvaennuste näyttää tällä hetkellä suurta tuhoriskiä Kanta-Hämeen alueelle. Viljelijöiden kannattaa keltaisilla liimapyydyksillä seurata tuomikirvojen määrää pelloilla jo varhaisessa orasvaiheessa. Paikallinen vaihtelu on suurta.Myös mehiläisten vaapesäseuranta on nyt Kasperissa.

Herukoista uutuuslajikkeita markkinoille

MTT:n valiotaimituotannon ja FinE-kasvien kuvaukset ovat nyt kattavasti saatavilla Kasperissa. Puutarhapuolella kunkin kasvilajin sivulla on esillä MTT:n ylläpitämät lajikkeet ja niiden kuvaukset. Lajiketietokantaan voi myös tehdä hakuja Kasperin Valiotaimituotanto- ja FinE-sivuilla.

MTT on rekisteröinyt vuoden 2011 alussa viisi uutta herukkalajiketta, joilla on merkittäviä ominaisuuksia verrattuna vanhempiin lajikkeisiin. Punaherukan ’Punahilkka’ marjat ovat makean hapokkaita, mustaherukka ’Mikael’ polveutuu kaikkien tuntemasta makeasta ’Brödtorp’-lajikkeesta ja mustaherukka ’Marski’ on poikkeuksellisen pystykasvuinen. Viherherukoissa ’Venny’ ja ’Vilma’ on hyvin korkea sokeripitoisuus ja C-vitamiinia lähes yhtä paljon kuin tyrnin marjoissa.Näiden lajikkeiden kuvaukset löytyvät Kasperista kohdassa Puutarha > Marjat >Herukat.

Peltokasvien ennustepalvelut käyntiin

Peltokasvien kasvun lähdettyä kunnolla käyntiin alkavat erilaiset ennustepalvelut tuottaa sato- ja laatuennusteita.

Ohran sato- ja laatuennuste kertoo valitun kylvöpäivän, maalajin ja typpitason mukaisen ennusteen sadon määrästä ja valkuaispitoisuudesta. Kevätvehnän sakolukuennuste kertoo tähkälletulopäivän ja lajikeryhmän mukaisen ennusteen. Varsinaisia sakolukujen mittaustuloksia aletaan julkaista hieman ennen syysviljojen sadonkorjuuta. Perunan satotasoa voi arvioida valitun istutuspäivän ja korjuuajankohdan mukaisen ennusteen pohjalta.