Puutarha-Sanomat: Luomu on mahdollisuus

Uuden Puutarha-Sanomat –lehden (nro 2/2010) pääkirjoituksessa otetaan kantaa ammattimaisen luomutuotannon puolesta.

– Luomu on juhlapuheissa ollut aina tärkeässä asemassa. Lisää vaateita luomulle tuli, kun Jorma Ollilan tulevaisuusvaltuuskunta antoi Suomelle tehtävän, jonka mukaan puolet elintarviketuotannostamme tulisi olla luomua.

– Suomen maa- ja puutarhataloudessa ei ole aina oltu suopeita luomulle, kun tavanomaisesti viljellytkin tuotteet ovat jo puhtaita torjunta-aineiden jäämistä. Luomua ei kuitenkaan osteta pelkästään jäämättömyyden vuoksi. ”Melkein luomua” ei voi viennissä käyttää markkinavalttina.

Päätoimittaja Jouko Tikkanen kirjoittaa, että tänä päivänä luomuviljelijöitä ei katsota enää nenänvartta pitkin.

– He ovat tasaveroisia yrittäjiä siinä missä muutkin. Itse asiassa aletaan ymmärtää, että ammattimaisesti luomutuotteita viljelevän taidon ja osaamisen tuleekin olla merkittävästi parempi kuin tavanomaisesti lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita käyttävän viljelijän.

– Luomutuotteet ovat ainakin yhdessä suhteessa parempia kuin tavanomaiset tuotteet: niillä on markkinat, niillä on kysyntää ja niistä maksetaan parempaa hintaa. Tämä markkinapotentiaali kannattaa käyttää hyväksi, sillä tavanomaisesti tuotettuja maa- ja puutarhatuotteita vaivaa krooninen ylituotanto ja alhaiset tuottajahinnat.

– Monet ovat leimanneet Ollilan esitykset luomun merkittävästä lisäämisestä humpuukiksi. Vähintään hulluksi olisi leimattu pari vuosikymmentä sitten sellainen ennustaja, joka olisi sanonut, että kumikenkätehdas nousee maailman johtavaksi matkapuhelinten valmistajaksi. Luomukortit kannattaa katsoa. Nyt tarvitaan ennakkoluulottomia ja ammattimaisia yrittäjiä, päättää lehti pääkirjoituksensa.

PUUTARHA-Sanomat nro 2/2011 sisällössä on monta mielenkiintoista artikkelia, kuten:

• Mansikanviljelyä kohopenkissä Belgiassa ja Saksassa
• Luomumarkkinat yllättivät, haastattelussa Satotukun Tomi Hakkarainen.
• Katsaus energiamarkkinoihin, Skapat Energian asiantuntijat laatijoina.

• Puutarha-alaa syytettiin ihmiskaupasta, työantajain Veli-Matti Rekola tyrmää väitteet eikä työntekijöidenkään edustajan Jyrki Alapartasen eteen ole sattunut ihmiskaupparaportin mukaisia tapauksia.
• Ylitarkastaja Tuure Lehtinen Mavista toteaa, että toimialaorganisaatio on hevissä jo nykyisellään mahdollista.
• Hämeenlinnan K-citymarketin uusi kauppias Jouni Monto ja hevi-vastaava Arja Kaartokallio ovat lehden haastattelussa.

• Hevi heilahtaa Mikkelin Prismasta, kun Anu Hyyryläinen laittaa tuotteet näyttävästi esille, katso myös video.
• Luomukaalissa viljelytyöt on tehtävä ajoissa, toteavat Pekka ja Arja Vauhkonen Haukivuorelta.
• Mitkä ovat kuluttajien mielipiteet kotimaisen talvikurkun hinnasta? Puutarha-Sanomat teetti tutkimuksen TNS Gallupilla.

• Puutarhakoulutus kiinnostaa, esittelyssä Axxell ja haastateltavana Bjarne Blomqvist Överbystä.
• Innovointi on verissä Virolan puutarhassa. Timo ja Sami Oksanen kertovat salaattituotannostaan. Puutarha puuhaa omaa tuulivoimalaa, vaikka puutarha on jo omavarainen sähköstä kahden oman vesivoimalan ansiosta.
Lasse Keskitalo teki puutarhan erillisistä kasvihuoneista toimivan kokonaisuuden. Hän viljelee tomaattia vuoden ympäri.

• LED- kokeet alkoivat Martensilla, haastattelussa Niko Kivioja Netled Oy:stä.
• Potato 2020 on startannut, haastateltavana Anders Norrback Martensilta ja projektipäällikkö Henrik Antfolk Lapvääritistä.

Voit tilata Puutarha-Sanomat oikean palkin linkistä tai asiakaspalvelustamme puh. 010 387 0880 (ark. klo 9-15) tai lukea lehden digitaalisena näköispainoksena, johon linkki alla.

LUE PUUTARHA-SANOMAT nro 2/2011

Lehden hinta on 5 €, ja sen voit maksaa verkkopankilla tai luottokortilla